čtvrtek 10. listopadu 2016

Pět let magazínu Soutok. Co dál ?

Top tabulka nejsledovanějších článků za oněch pět let.

Milí čtenáři,

dne 11.11. 2011 v 11 hodin dopoledne  založil Roman Rak tyto webové stránky Soutoku. Hned od samého začátku jste zde mohli číst články, pod kterými byly podepsáni také ještě kromě Romana další autoři, kterými byli Lukáš Urban, Jakub Hořejší a moje maličkost. K mladému věku však patří touha po pokusech i po změnách, a tak jsem tu tak nějak od  podzimu 2012 zůstal na to psaní sám, protože mě to bavilo. Štěstí ještě, že webově technický Roman mi na poslední chvíli  pomohl odstranit závadu spočívající v náhlé nemožnosti vkládání fotografií  založením nového přihlašovacího účtu. Nemohu říci, že bych měl z vývoje událostí radost, ale uvědomil jsem si, že být blogerem sledovaného webu není k zahození a jistě bylo i zajímavé, jak si nyní ochuzený web povede.

O tom, jak jsem se s tím,, pral", si zde můžete  přečíst díky odkazům  na výroční články v tomto článku, kde jsem to tak nějak každý rok nově popisoval a samozřejmě i dodával aktuální data.

 Roman zde napsal později ještě několik článků během povodní 2013, které velmi zabodovaly a naposled se tu krátce v roli autora objevil v lednu 2015 se seriálem http://soutok.blogspot.cz/2015/01/serial-lyzovani-na-jihu-evropy-dnes-v.html o lyžování, až ze vzdáleného Chorvatska, kde tehdy podle všeho pracovně působil. Cítil jsem tehdy, že má chuť aspoň občas něco napsat a jistě by rád napsal něco aktuálního z Mělníka, ale to nebylo možné. Mnozí autoři ( nejsem vyjímkou) rádi cestují, píší o svých cestách, píší o poznání z těch cest i nabízí nápady a návrhy, ale to se bohužel moc nenosí. Přitom je to obrovská kvalita ve srovnání s mnoha jinými tématy, která přetrvá i dostavbu nějakého obchoďáku, kruháče, točení filmu, nebo nějakou akci a může zájemcům  dát cenné informace, které jsou na víc, než jen jedno použití.

A jak si tedy web jednoho člověka vedl ? Občas to byla co do sledovanosti bída a jindy, se zase docela dařilo. Důvody jsou různé a těžko o nich spekulovat.. Domnívám se , že veřejnost má svá oblíbená témata, na která se vždy ráda podívá, pokud je nabídnu ( především z reálného života v Mělníku), ale velmi významný je i vznik dvou mělnických facebookových skupin, které významně obohacují místní webový život a pomáhají podle svého zájmu i propagaci Soutoku.. Jsou to skutečně z mého pohledu velmi přínosné weby ( facebooky), o kterých je dobré vědět, a které si určitým způsobem budují i sami diskutující, když přispějí například nějakou pozvánkou na akci, dokumentární  fotografií, nebo i názorem.

To znamená, že vedle přebohaté nabídky informací na www.melnicek.cz , najdete další kopu aktuálních informací na  https://www.facebook.com/groups/488911344564704/ , a porovnávat mělnickou minulost a současnost můžete zase na webu https://fr-fr.facebook.com/groups/1808841266008571/ . Vzpomenout však musím i web https://www.isoutok.cz/ , který přichází zase s  vlastním politickým pohledem na dění v regionu i všeobecně.
Prostě je z čeho vybírat, a pokud má mít čtenář ponětí, že něco takového vůbec existuje, tak je třeba těm webovým stránkám dělat reklamu, aby o nich věděl a mělo to vše nějaký smysl a co největší efekt. Zároveň může mezi weby docházet ( a také se tak děje) k určité inspiraci a čtenář se dozví i to, co by v novinách nenašel.

Na obrázcích, pak můžete nahlédnout do statistické strojovny Soutoku, kde si prakticky denně čtu, co jak čtenáři zrovna čtou a mohu i popřemýšlet, proč tomu tak je, nebo i odhadovat, jak si asi článek povede. Krom toho,, musím" samozřejmě aspoň občas nějaký nepříliš náročný a ne moc pracný vymyslet, pokud chci, aby to tady tak nějak vůbec žilo. S komentáři je to vždy obtížné a těžko říci, co je dobré. Pochvala je samozřejmě příjemná věc a sluší se za ni děkovat. Zároveň jsem rád, když se kritika moc neozývá a nechává mě dýchat. Ale, už mě také napadlo, že  ti kritici jsou také jen docela obyčejní zvědaví lidé, kteří čekají, co ze mě ještě vypadne a třeba si i říkají, že bych mohl přestat, což by jim třeba bylo i líto. A ti co to nechtějí a zvědaví nejsou, tak sem prostě nelezou. A protože, se tu tedy buď nediskutuje, nebo skutečně po celou tu dobu opravdu v přijatelných mezích, tak musím alespoň k dnešnímu datu říci, že čtenáři Soutoku jsou čtenáři inteligentní a opravdu jim děkuji


http://soutok.blogspot.cz/2012/11/soutok-je-tu-presne-rok.html

http://soutok.blogspot.cz/2013/11/web-magazin-soutok-vas-tesil-rovne-dva.html

http://soutok.blogspot.cz/2014/11/3-roky-soutoku.html

http://soutok.blogspot.cz/2015/11/ctyri-roky-soutoku-tehdy-melo-datum-osm.html

Co říci k budoucnosti Soutoku ? Já celou dobu nevím. Žádná nastavení webu neměním, diskutuji prakticky jen v komentářích, jenom píšu a jede to technicky na čestné slovo. Zvyk je železná košile, a tak jsem si za ta léta tak nějak zvykl, že mi tu nikdo nehýbe vzhledy webu, ale na druhou stranu bych se vůbec nezlobil, kdyby tu také aspoň občas kormidlem otočili zejména ti, co tu kdysi  kormidlem točili.

 Zdálo se mi nedávno, že nejsou daleko, snad na Mělníčku  v diskusích. Na Mělníčku, kde jsem nedávno četl krásný cestopis Jaroslava Hořejšího, což je možná nějaký příbuzný Jakuba Hořejšího, který tu měl kdysi také nějakou účast. ,,Pánové, je jen na vás, zda si tu dáte po dlouhé době třeba jen šťouch, nebo ne." A tím bych asi povídání k pátému výročí webu ukončil.

The show must go on. Jak jsem tak někde četl, tak 11.11. v 11 hodin, se má také někde narážet soudek se Svatomartinským vínem, pokud se nepletu a vůbec bude těch krásných akcí zase moc. Myslím, že velká presentace bude na zmíněném facebooku. Tady na Soutoku osobně nevím, co vůbec přijde a nějak nepřemýšlím teď, co třeba už zítra napíšu.. Nedávno jsem tu v posledním článku také připomínal termín přímého přenosu amerických voleb a zatím se mi to vzrůšo a dění kolem toho ještě neokoukalo. Kolik mocných i slavných  lidí na světě jen umí kázat o demokracii, ale běda když se to nevyvíjí, jak by chtěli, nebo nevědí, co vlastně bude. To je fakt show :-).


Top za poslední měsíc




Nejnovější články.




23.10. - 6.10. 2016.

5 komentářů:

  1. Delate zasluznou praci (a zabavu), zalozit stranky je jedna vec, ale udrzovat je v chodu a smysluplne existenci je mnohem tezsi. Diky Vasim zalibam v cestovani, ladeni radia a ozivovani historie, se to celkem dari. Rad bych vedel, kolik je Vam let, prozradte to, jestli chcete :-) A vydrzte psat dal, neni to zbytecne. Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za hezká slova. Tak pozorný čtenář asi ví, že tu o 70. letech píšu, jako o letech dětství a o 80. letech, jako o letech mládí, čili něco mezi pátým a šestým křížkem :-).

      Jinak co vím, tak pro mě bylo letos překvapením, když mi příbuzní přinesli z antikvariátu za babku 9 let starou knížku, kde jsem byl od roku 1995 překvapivě podruhé zmíněný, ale že bych měl nějak chuť zde zmiňovat oba spisovatele a tituly knížek, tak to fakt nějak nemám :-).

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluju a děkuju za všechny ty hezké články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a tímto mi dovolte i popřát všem Martinům, kteří mají dnes svátek :-). Hezký den!

      Vymazat