středa 23. listopadu 2016

Mělník na starých pohlednicích. Fotoreportáž z vernisáže.


Jak jsem již třikrát psal :-), tak se také stalo. Již v 16.45 byla obřadní síň mělnické radnice zaplněna do posledního místečka a stále ještě přicházeli návštěvníci, kteří hledali nějaké to volné místo, kde by bylo možné postát a nebránit těm, kteří přišli dříve ve výhledu.



V prodeji bylo hned několik titulů, ale nejvíce táhla samozřejmě nová kniha. Vzpomínám si, že kromě loňské knihy, kterou oba autoři ( Martin Klihavec a Josef Kárník) věnovali pohlednicím ze vsí mělnického okresu, jsem také na stole zahlédl krásnou knihu s titulem Liběchovsko na starých pohlednicích a zde již v minulosti zmíněné Dějiny Liběchova od Jana Kyliána. Připomínám, že náš soused město Liběchov si letos připomněl uplynulých 700 let od první datované zmínky o obci a s radostí musím dodat, že po vzniku spolku Liběchov sobě- spolek za záchranu kostelíčka ...http://kostelicek.eu/   a také vzniku tamního info centra, se dávná popularita Liběchova počíná skutečně probouzet.


Vraťme se ale ke knize, která prodělala zhruba před dvěma hodinami svůj slavnostní křest. Přesně v 17 hodin mělnický kronikář a jeden z autorů knihy Martin Klihavec zahájil vernisáž a vysvětlil to, co jsme již jistě mnozí tušili. Zkrátka, že římská,, I" dává na srozuměnou, že kniha bude mít s největší pravděpodobností za rok i další díl. Povedlo se mu totiž s Josefem Kárníkem nasbírat dohromady tolik materiálu, že standardních 400 fotografií zabralo snad jen fotografie z centrální historické části města. Přesně vám to neřeknu a ty ulice nevyjmenuji, protože nesmím do 24. prosince spatřit jedinou fotku z ní :-))))).


V popředí Martin Klihavec a Josef Kárník.

Autoři měli přetěžký úkol, se rozhodnout, zda vybrat z každé části města jen některé pohlednice a obsáhnout tak nějak celý velký Mělník, nebo zda zvolit variantu v podobě dílů. Zvítězila právě varianta v podobě dílů, neboť je zde hned několik důvodů. Autorům odpadne problém třídění a žádný snímek tak nezůstane takzvaně skryt veřejnosti. A pak lze samozřejmě také předpokládat, že kdo bude mít první díl, tak bude také chtít druhý díl :-) Samozřejmě, že se dalo také postupovat tak, že se mohl udělat jakýsi výběr, a příště zase další výběr, ale to by zase mohlo vnést třeba určitý chaos, svým způsobem práci navíc ( kontrola, co už bylo publikováno a co ještě ne) a možná i jakýsi pocit kupujících, že je jeden výběr možná dostatečný do domácí knihovny. Ať je to, jak je to, tak myslím, že zvolili dobře :-).


Chvilka před slavnostním zahájením vernisáže.

Po Martinovi měl samozřejmě také slovo ještě i druhý autor knížky Josef Kárník a určitě bylo zajímavé i vystoupení zástupce nakladatelství Baron, který už i díky dnešní vernisáži vůbec nepochyboval, že jde celkově o dobré obchodní  investice a návštěvníkům naznačil, že po druhém dílu o Mělníku, by snad mohlo přijít na řadu jeho oblíbené Kokořínsko. Nějaké překvapení :-)) ?


Martin představuje vzácné materiály ze sbírek.

Samozřejmě, že taková akce by byla asi těžko představitelná bez přítomnosti a projevu starosty města MVDr. Ctirada Mikeše. Ten pochopitelně ve svém projevu především oběma autorům poděkoval za jejich počin, vyzdvihl význam publikace pro veřejnost a mluvil i o sběratelství historických fotografií a pohledů v našem městě všeobecně.


Projev Josefa Kárníka.

Každá taková vernisáž knížky přechází po projevech k vlastnímu slavnostnímu aktu  křtění knihy šampaňským šumivým vínem, a v poslední fázi si jistě převážná část přítomných nechá zakoupenou knihu podepsat autory. Jinak tomu nebylo ani zde a mně nezbývá, než vás ještě jednou upozornit, že jde určitě o vhodný dárek do vašich domácích knihoven a závěrem vás pozvat na prohlídku obrázků z akce.


Projev zástupce nakladatelství Baron.



Z projevu starosty města MVDr. Ctirada Mikeše.




Atraktivní záběry ze slavnostního křtu najdete pravděpodobně v médiu Mělnický deník a v Mělnické radnici. Soutok klasicky mapoval akt víceméně dokumentárně ze stále stejné parkety :-).





Zde již přichází série záběrů z poslední fáze vernisáže, kterou je podepisování zakoupených knížek autory.




A úplně nakonec ještě pohled na prodejní stolek, který by vám mohl připomenout, kolik jen krásných publikací o tomto městě, ale i o jeho sousedech v regionu již v posledních téměř dvou desetiletích  vzniklo.

Aktualizace 24.11. v 17.40 :

Další doplňující informace a velmi pěkný fotomateriál najdete na již známé adrese

https://fr-fr.facebook.com/groups/1808841266008571/  

 Jenom ještě dodám, že knížka bude stát v prodeji  495 Kč.



Žádné komentáře:

Okomentovat