sobota 12. září 2015

Drábské světničky jsou skalní perlou jen nedaleko od Mělníka. Fotogalerie.




Na Drábské světničky jsme se jeli podívat již v rámci výletu se ZDŠ, což už je pořádně dávno ( 70. léta 20. století). Přesto, že dnes ještě řada  lidí pořádá výlety také do Českého ráje, tak ne každý vám řekne, že tam byl a někdy jde i o milovníky trempingu a turistiky.

Tato vyhlášená skalní oblast, která leží prakticky na hranici Českého ráje je velmi dobře dostupná z vlakové zastávky Březina nad Jizerou, odkud je to jen nějakých 2.5. km po turistické značce. Ovšem, když se vydáte ráno v 7.40 z Mělníka do Všetat, kde přesedáte na vlak jedoucí k Turnovu, tak se jedná o rychlík ( do Tanvaldu) a musíte vystoupit již v Mnichově Hradišti, odkud je to nějakých 9 km po červené značce, přes zříceninu hradu Valečov. I vlak v 9.40 má za přípoj rychlík, tak si moc nepomůžete. Není to, jako to bývalo. Autobus jsem do Březiny z Hradiště nezkoumal, ale také proč. Co to je 9 km ? Vždyť na Valečově je krásně a celá cca 2 hodiny dlouhá procházka stojí za to. Zpět můžete již obvykle jet z Březiny nad Jizerou, kde je železniční zastávka a také plácek na zaparkování auta. Nejblíže cíli je však vesnička Olšina.

Já vás na takovou procházku pozvu ve fotogalerii, protože je to skutečně relativně nedaleko odtud a potkal jsem cestou několik turistů, kteří z toho byli dle svého chování zcela hotoví. Jde o skalní útvary, které se nacházejí nějakých 60 km od Mělníka a krom krásného lezení po pískovcích a železných žebřících můžete vidět za krásného počasí i daleko do kraje. Od Řípu až po Ještěd.


Příhrazské skály. Tak se jmenuje tato část Českého ráje.



Turistických tras je tu nespočet.



Studený průchod. Vzpomeňte si na článek, kde se nedaleko našich Pokliček objevuje rokle Apatyka.



Princip je stejný. Zima i v létě.



Krásná naučná stezka pro děti.

Výhled k severu v nepodařeném uplakaném dni.



Lesní romantika.



Pohled k Bezdězu.



Zdobný vstup do samotné atrakce jménem Drábské světničky.



Kdo má rád schody v pískovci, řetězy, kamenné žebříky, zábradlí a výhledy, tak je tu správně.



Je tu asi 30 různě zachovalých světniček v pískovcových blocích.


Žebříky a řetězy.



Původně bylo místo obývané zřejmě již ve 13. století a zaniklo, ale podle pramenů prý zde v 15. století stával dřevěný hrádek, který byl až do bitvy u Lipan osídlen husity.

Na netu je toho o světničkách mnoho. Například:



Ještě jeden z výhledů.



Zakončení na jednom vrcholovém ostrohu.



Je to obrovský labyrint cest, které se různě setkávají. Ani jsem je ve větrném počasí i z časových důvodů všechny neprošel.



Dole v závětří pod světničkami je pro turisty připraven tento šikovný krytý přístřešek.



Železniční zastávka Březina nad Jizerou je považována za dopravní východiště do skal. Na obrázku je odpolední rychlík do Turnova.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat