úterý 16. června 2015

Středověká krčma Vraňany žije již téměř dva měsíce.


Místo oddělení řeky Vltavy a laterálního kanálu ve Vraňanech.

Mám tady  takovou zajímavost pro vás, kteří rádi jezdíte na jízdních kolech. Posledně jsme se tu radovali na začátku května http://soutok.blogspot.cz/2015/05/oficialni-otevreni-dalsiho-useku.html , že cyklostezka podle Vltavy má i své další krásné příjemné pokračování. Tím se neutvořil jen velký cestovní okruh, který v článku zmiňuji ( Mělník-Vraňany- Mlčechvosty-Vepřek-Veltrusy-Bukol-Kozárovice-Vrbno-Mělník), ale možností výrazně přibylo. Cyklista se může rozhodovat pro různé kombinace, neboť i jízda podle laterálního kanálu a zooparku s restaurací v Zelčíně je příjemná a romantická. Stranou turistického dění však nezůstávají ani Vraňany. Dne 25. dubna tam nově otevřeli středověkou krčmu, která snad může někomu připomenout kdysi vyhlášenou krčmu  v Dětenicích na Mladoboleslavsku.

Krčma leží u křižovatky v místě, kde silnice od Lužce nad Vltavou ( tou přijíždí většina cyklistů) ústí do hlavní silnice vedoucí z centra obce k nadjezdu u nádraží ČD a na Mělník. Vlastní webové stránky nemá, ale disponuje facebookem, kde si můžete prohlédnout nějaké fotky.

 https://www.facebook.com/pages/Kr%C4%8Dma-Vra%C5%88any/905815312785396


Vraňany jsou obcí s necelým tisícem obyvatel a čyřmi gastronomickými místy ( nádraží ČD, hospoda na hřišti, hospoda Kent a nově i Krčma Vraňany.



Cyklostezka mezi horkovodem u Zelčína a Lužcem nad Vltavou je dnes již hotova a asfalt nikde nechybí.

SŠ.

2 komentáře:

  1. Príma článek. Jen drobné upřesnění - na nádraží se už delší dobu nikdo neosvěží a neposilní. Pravděpodobně zamýšlený bufet na nádraží ČD je už nejméně druhý rok zrušený.
    Petr Stolař

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář i pochvalu. Nekoukal jsem do jízdního řádu ČD, ani autobusů, ale zřejmě se to tam momentálně nevyplatí. Nicméně, rád se občas zamýšlím nad tím, za jakých okolností by se to, či ono mohlo vyplatit.

      Ona to může být docela zajímavá dopravní křižovatka pro směry Praha, Děčín, Říp a po silnici Mělník. V jedné dost staré diskusi o MHD v Mělníku jsem tak trochu i ze zvědavosti na reakce nahodil možnost spojení s tímto železničním uzlem a bez odezvy. Krom toho je dnes mimochodem ve Ctíněvsi i pivovárek, kam občas vyráží různí degustátoři. Pořád je to ale všechno asi málo, a to jak turisticky, tak pracovně. Přitom jde o opravdový a skutečně rychlý železniční koridor mezinárodního významu.

      Vymazat