sobota 18. října 2014

Wendelstein na Mělníku! Sobotní trhy na náměstí.


Jak jsem se zde již nedávno zmínil, tak jsou lidé, kteří si zamnou ruce i v okamžiku, kdy není z vyhlídky nic vidět a kolem nás je mlha, že sotva dohlédneme do Rybář. Stačí jen docela obyčejný mobilní telefon se standartně zabudovaným VKV rádiem, sluchátka a troška znalostí prověřených i praxí.


Vysilač Wendelstein v předhůří Alp, 1794 m.n.m.

Nedávno jsem psal, že od mělnického zámku lze zachytit v pásmu VKV kromě našich stanic a několika stanic ze Saska, také vysílání z Bavorska a v poslední době velmi často i z Rakouska. A to prosím jen na obyčejný mobil. Zájemci si mohou připravit tabulku, kde si mohou napsat zahraniční vysílače v pohraničí i s kmitočty a programy.To má výhodu, že prostě jen zadáváte žádané kmitočty a nemusíte se prodírat množstvím našich stanic. Stačí pak jen zaujmout správnou polohu tak, jak jsem zmínil posledně. A taková tabulka, kterou jsem kdysi rozšířil o jeden vzdálený, ale vysoko položený vysílač v podhůří Alp, se mi dnes překvapivě vyplatila.

http://de.wikipedia.org/wiki/Sender_Wendelstein


Vysílač se nachází v podhůří Alp nedaleko hranic s Tyrolskem.

Až dosud se velmi často dařilo a daří v posledních dvou letech zachytit signál z 234 km vzdáleného Jauerlingu nedaleko rakouského městečka Kremže na Dunaji, nebo dokonce v krajním případě i 290 km vzdálené Vídně- vrch Kahlberg. Dnes dopoledne, se tedy podařilo zachytit vysílání Bayernu 3 z hory Wendelstein v podhůří Alp ( frekvence 98.5 MHz), což představuje vzdálenost 347 km. Signál byl silný jen krátkodobě a program šlo ověřit i zadáním 94.4 MHz z Brotjackrieglu, kde B3 také vysílá. To byla výzva k vyzkoušení dalších programů šířených vysílačem a na frekvenci 105.7 MHz bylo možné v docela pěkné kvalitě poslouchat Bayern 5 aktuell. Bohužel, během těchto podmínek je na frekvencích tak živo, že je celkem vyloučené, aby stanice měla takovou převahu nad ostatními, že by vytvořila takzvanou značku RDS. To obvykle znemožňují silné stanice v sousedství, nebo dokonce na stejném kmitočtu. Rekord v rámci pokusů to sice není, jak jsem psal v článku ...http://soutok.blogspot.cz/2014/10/podzim-podzimni-mlhy-mala-zabava-u.html
, ale od Alp tu signál ještě nebyl.



Nakonec jsem tak pro doplnění přidal několik obrázků z dnešních sobotních Mělnických trhů, které se těší stále větší a větší popularitě, a jsou důkazem toho, že se ve městě opravdu každou chvíli něco děje a radost by jistě měli i naši předci, kteří léta vzpomínali na to, že dříve Mělník žil, právě i trhy a dnes je o víkendech údajně mrtvým městem. O tom se bude jistě ještě léta diskutovat, ale náznaky akcí a snahy oživit centrum pokračují. A jak vidno, tak město lze oživovat akcemi kulturními, sportovními i třeba tržními pro místní obyvatelstvo, ale snad se najde i dost lidí, kteří nebudou mávat rukou nad tím, co je jinde běžné i prosperitní a tím je maximální využití turistického ruchu. Nenechme ho jen tak bez užitku doslova město obcházet a pracujme na turistickém sortimentu nabídek v jeho středověkém centru i za jeho hradbami.



SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat