čtvrtek 10. dubna 2014

První koncert západní hvězdy u nás. Suzi Quatro v Praze 1979 live (50 minut).


Poslední dobou, se zase často mluví a píše v médiích o veleslavné skupině ABBA. Ono se sice neděje nic zvláštního, ale píše se.Většinou je to o muzikálu Mama Mia, nebo se udělá zpráva, že by snad skupina mohla začít znovu hrát, ale snad by to ani nebylo dobře. Nicméně, ABBA, to je pro mě doslova kultovní záležitost, protože mi připomíná takzvaná mladá léta a kdo pamatujete ještě staré kino Oko (Později Sokol, který stojí vedle Tyršáku), tak jeden čas bylo zvykem téměř před každým filmovým představením pouštět jejich písně.

Dnes máme ten youtube.com a člověk si prakticky může pouštět skladby na objednávku. Dokonce se stalo modou, že si někteří z toho udělali takovou hru a jakmile objeví někde něco, co léta neslyšeli a líbilo se jim to, tak si to píší do sešitu, a pak si to pouští. Nedivte se, protože je spousta starých pěkných věcí, které se nehrají a takzvané největší hity jsou někdy až ůnavně oposlouchané. Takže, nejsem jen posluchač etnické hudby, ale i toto mě kdysi chytlo :-).

Třeba právě od ABBY jsem si dnes pustil Arrival.....My love, my life...Tiger..Angel eyes....Hey hey Helen atd. ....
.... a, pak přišla nová vlna The Knack...My Sharona,    Vapors... Turning japanese   The Romantics...What I like about you,   The jam- In city.
Dave Edmunds.... Singing the blues a trošku krásné ohrané věci, jako Journey....Don't stop believing, nebo Van Halen.. When it's love.

Divočárny typu Iron Maden, Accept, či Judas Priest jsem dnes nechal být, protože se to stejně hraje každou chvíli v rádiu, ale, pak mě napadlo kouknout po čase na Suzinku.

Suzi Quatro byla vůbec první západní hvězdou popu, která u nás vystupovala, a to v roce 1979 ve Sportovní hale v Praze. Tenkrát jsem si ten koncert natáčel ještě na kazetový magnetofon :-) ale, nahrávka vzala časem za své. Mimochodem, před ní dávala ČST ještě ABBU ze Sopoty 77 ( Polsko).
Věřte tomu nebo ne, ale on skutečně dal někdo na youtube asi po sedmi letech, co to sleduji ten koncert z Prahy. On to není jen tak obyčejný koncert. Pamatoval jsem se, že například v závěru skladby Suicide mají zaznít varhany a ty jsem v jiných verzích skladby nikde jinde předtím nenašel. A uznejte, že člověk je zvyklý na nějakou verzi skladby, a i když mu ji občas na živáku zajímavě obmění, tak chcete stejně najít to původní. Vy si můžete dnes celý koncert z Prahy 1979 pustit tady:

https://www.youtube.com/watch?v=j0rrZ05cNxg

Kolem hudby se zažije mnoho zajímavého i legrace, když někomu pískáte melodii a chcete znát interpreta :-). Kolik zpěváků třeba jen nazpívalo skladbu Johnyho Nashe.... I can see cleary now ? Snad vám dnešní hudební okénko dalo nějakou inspiraci v uplakaném počasí.

Aktualizace 10.4. 2014

Co to vlastně je západní hvězda ? V roce 1965 například v Praze vystupoval černošský hudebník Luis Armstrong. V roce 1969 tu byli Beach Boys. Byla tu řada jmen, která buď dodnes nikomu téměř nic neříkají, anebo ano, ale tehdy se to nevědělo. Například zpěvačka Tina Turner u nás prvně vystupovala v roce 1980, ovšem tehdy ještě nikdo netušil, kdo to jednou bude a černoští zpěváci měli z nějakých ideových výchovných důvodů přece jen cestu otevřenější. A tak si troufám říci, že za skutečné eso lze skutečně považovat Suzi Quatro a kdo jste viděl televizní dokument, který je zde v komentáři zmíněn, tak to stihli Beach Boys ještě takříkajíc v pravý čas na poslední chvíli.

SŠ.

13 komentářů:

  1. ano,mas pravdu,koncert suzi quatro z prahy 1979 som si nahrala aj ja na normalne vtedy mc,co je uz davno znehodnotene a asi pred 5-6 rokmi z ceskej televizie na dvd a potom po rokoch som ho nasla aj ja na YT.presne ako pises,tak nikdy som tak krasne nepocula hrat piesen suicide,alebo bassove solo spojene s piesnou what´s like to be loved,evie,breakdown...atd,,,naopak piesen if you can´t give me love sa mi viac paci v nekoncertnom prevedeni/fanusikom som takmer od 8 rokov a dodnes,podarilo sa mi aj s priatelmi so suzi quatro stretnut a odfotit a ziskat autogram a chodim na jej koncerty stale...dakujem ti za tento skvely clanok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za tento komentář jsem nadšený ! Takový tu ještě nebyl. I já měl nahraný koncert Suzi Quatro v Praze z televize na audiokazetě a samozřejmě je to dávno zničené. Jo, to byla královna glamrocku s určitým charizma a půvabem. Po ní pak dávala ČSTV snad v roce 1980 koncert Boney M, který jsem tehdy také nahrál a ani nevím odkud to bylo. Kapela Smokie zase vystoupila v německém Ein Kessel Buntes a později hrála v Bratislavě, což bylo také v televizi. Ještě jednou díky za moc krásný komentář! Ještě si Vás dovolím pozvat na seriál Rádio kdysi a dnes z listopadu 2011 a pokud jde o hudbu, tak jen připomínám, že tady několik článečků také máme :-).

      Vymazat
    2. aj ja som potesena tým,ze Vas moj komentar potesil a urcite si najdem aj viac casu a prezriem si Vase stranky podrobnejsie...ano,co sa tyka tej muziky,tak aj ja som vacsinou "čerpala" z ein kessel buntes, a aj ked milujem rockovu hudbu,tak prave boney-m alebo abbu /a mnohe pod./ mam velmi velmi rada,lebo su prave z tohto obdobia...prajem vela zdaru vo Vasej praci...julia

      Vymazat
    3. Velmi děkuji a také přeji hodně štěstí a ať se daří. Standa.

      Vymazat
  2. http://operaplus.cz/hudba-je-svoboda-novy-dokument-o-zahranicnich-koncertech-v-totalitnim-ceskoslovensku/
    dobry den prajem,ak by ste mali zaujem,pecitajte si clanok o dokumente/CT ART/ ktori zahranicni umelci navstivili CSSR...okrem inych samozrejme aj Suzi Quatro...ja sa na tento dokument velmi tesim.julia








    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jůlie za zprávu, kterou jsem málem přehlédl. Dnes jsem obdržel dva kritické komentáře v druhém nejnovějším článku, tak jsem tento málem přehlédl. Přečteno a určitě to bude zajímavé. Teď tedy už vím, proč se v rádiu v roce 1969 u nás tolik hráli Beach Boys. Díky!

      Vymazat
  3. OK taky jsem měl tento koncert nahraný na mg pásce magneťák B4 pro pamětníky. Krásná vzpomínka. SQ je fakt královna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý příspěvek ( k velmi starému článku :-)). Opravdu rád slyším, když mě někdo vrátí do starých časů a navíc si počíná .. v tomto případě naprosto stejně, jako já, protože i já nahrával ještě před kazeťákem do roku 1978 na Sonet B4 :-)). Měl vpravo dole takové zelené magické oko, které připomínalo vnitřek vodováhy a na každé straně takové dva posuvné obdelníkové knoflíky.V jednom byl ještě určitě hranatý knoflík, a pak tam byly také kulaté konusové knoflíky se zobáčkem. Jedním se tuším volila hlasitost při přehrávání pásky. Díky za krásnou připomínku :-).

      Vymazat
    2. dobry den,tak v tychto dnoch je tomu uz 40 rokov co Suzi Quatro navstivila nasu vlasť po prvy krat/14.4.-17.4.1979,3x 13000 divakov v Prahe.potom 18.4.1979 v Gottwaldove Intertalent 1979/
      zostali krasne spomienky na toto obdobie a som rada,ze Suzi Quatro nadalej koncertuje v nasej vlasti...účastním sa jej koncertov takmer vsetkych,pokial to cas a okolnosti dovolia.podobne to je aj u kapiel Sweet,Slade,Status Quo,ktorych koncertov som sa tiez zucastnila.
      prajem vam vela uspechov a spokojnosti vo vasej praci a peknu veselu Velku noc.julia

      Vymazat
    3. Julia, děkuji za připomenutí krásného výročí a kapel, které jsou pro mě pojmem spojeným s mým životem. Zrovna tak přemýšlím, jak ten čas letí a čím je člověk starší, tím je to snad rychlejší a rychlejší. Asi jsme až příliš zahlceni internetem a množstvím zpráv. Také se mnohdy vracím ve vzpomínkách zpět právě o těch 40 let, kdy se i na hudebním poli zrodilo spousta úžasných skladeb.

      The Knack -My Sharona, Status Quo-
      Whatever you want, B.A.Robertson- Bang bang, The bottom rats- I don't like mondays, Police, Depeche mode - Just can't get enough ..... Těch bylo !!! ..... To byl super rok!!!!

      Vymazat
  4. Julia, také přeji veselé Velikonoce Tobě i celé tvé rodině a přátelům !! Díky za komentář :-).

    OdpovědětVymazat
  5. ....aj ja dakujem,Stanislav...aj za pripomenutie kapiel a názvov piesní,ktoré si rada teraz vypočujem...julia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že se budou líbit a ještě jsem zapomněl na průkopníka syntezátorové hudby jménem Gary Numan a jeho hity We are electric friends ( to bylo dokonce v televizi na festivalu v San Remo) a Cars.

      Vymazat