středa 23. dubna 2014

Navštívit zámek Veltrusy má smysl a pomůže to dobré věci.


Povodeň v roce 2002 nadělala obrovské škody a v našem okresu to bohužel i dost odnesly krásné zámky Veltrusy a Liběchov. Zatímco z Liběchova byly ihned odvezeny asijské sbírky do Prahy a zřejmě již navždy, tak Veltrusy o svůj život přece jen poměrně úspěšně bojují.


Pravda, návštěvník který sem zavítá z obce, nebo z cyklotrasy číslo 2, se stále ještě nemůže vypravit na prohlídku zámku, neboť i přes všechny snahy toto ještě možné není, avšak kouzlo pro návštěvníky má i vlastní okolí zámku a čeká na vás minimálně jedno milé překvapení, o kterém se ještě zmíním.


Víte, že před regulací Vltavy byl zámecký park ostrovem ? Že zdejší majetek byl výlučně ve vlastnictví významného českého rodu Chotků ? I když v místní oplocené oboře zřejmě žádného daňka nyní nespatříte, i tak nabízí park mnoho krásných zákoutí protkaných potůčkem i některé zachované pavilonky z výše vyobrazené mapy zámeckého parku.


Kromě starých a mohutných stromů můžete potkat i takové, které právě kvetou, nebo takovéto krásné rozcestníky, které jsou přímo jakoby dobové. Mimochodem, po cyklotrase číslo 2 je to sem snad jen 20 kilometrů.


Zatímco ze strany od obce vede k zámku romantická široká zalesněná parková cesta, tak od cyklostezky přijedete branou rovnou na nádvoří, kde potkáte kašnu s bohatým rybím osazenstvem.


Kromě ryb vás však jistě zaujme zámecká budova, ručičkové hodiny na jednom křídle zámku a především množství soch.


Ty které stojí u hlavního schodiště vyobrazují postavy se zvířaty ( koně, psi)


a na protější straně u vstupní brány najdete sochy, které symbolizují buď roční období,...


...., nebo přímo jednotlivé měsíce i s vysvětlujícími tabulkami plných lidových pranostik apod.


A co by to bylo za zámek bez takového fešáka ?
Teď si jistě říkáte: ,,To je všechno hezké, ale co na zámku, který si můžete prohlédnout jen v pěkných brožurách z roku 1998, na pohledech a na skládačkách , které koupíte u pokladny?" On totiž zámek určité aktivity má a není jich málo. Dokonce zde pořádají třeba i svatby.Vyplatí se sledovat http://www.zamek-veltrusy.cz/.


Mě však velmi nadchla unikátní výstava saní a kočárů, která presentuje vozidla, která během života postupně Chotkům sloužila. Divák má tak možnost vidět bryčky pro krátké vyjížďky, kočáry na velké vzdálenosti, předchůdce autobusu, který sloužil téměř 300 let, jakési soukromé taxi i pohřební vozy až z Vídně.
Když k 60 Kč přidáte ještě dvacku, tak sem smíte i s foťákem a dozvíte se mnohé z tehdejšího cestování.
Tak už jen proto, že tady mají takové úžasné nápady, jak sem přitáhnout návštěvníky, ač všichni vyhlíží dokončení restaurátorských činností, si zámek Veltrusy zaslouží návštěvníky. Neváhejte a přijeďte se také podívat. Je to prakticky za rohem, stačí i kolo, nešáhnete nijak hluboko do peněženek, odnesete si pěkné zážitky a pomůžete přitom dobré věci, kterou jistě obnova zámku a areálu je.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat