pátek 27. prosince 2013

Malá fotogalerie hracích karet a leccos zajímavého z karetní historie.

 Karty kanastové.

Když mě kdysi dávno fascinovaly svým tvarem šachové figurky, objevil jsem také neméně zajímavou historii, která podle některých pramenů sahá do časů dávné Persie, ale jinde se hovoří dokonce o souboji čtyř armád a vzniku hry na území Indie ( Také již publikováno.). Od té doby se člověk tu a tam dozvídá o vzniku i původu různých her a není snad mezi námi nikdo, kdo by nevěděl, že fotbal vznikl v Anglii, americký fotbal v USA a hokej v Kanadě. Když jsem však viděl vánoční dárek, který letos přinesl časopis Živá historie ( stále ještě k sehnání) svým čtenářům, tak tu byl hned tip na článek.


Taroky. Zdánlivě to vypadá, že se pod římskými čísly utváří nějaký příběh, ale jde jen o velmi pěknou ilustraci jednotlivých karet.

Karty vznikly podle většiny pramenů v Číně, ale někde se spekuluje i o Koreji a Indii. První zmínky jsou snad z období kolem roku 1 000 n.l. Prý se těm současným vůbec nepodobaly, což je dáno dostupným materiálem i technologií, která až mnohem později umožňovala sériovou výrobu. Odtud se postupně dostali do Přední Asie a některá média si dovolí tvrdit, že vstupem karet do Evropy byl přesně rok 1271 a to na ůzemí Itálie. Po té se hovoří o hracích kartách, jako o listech, které vychází ze čtyř základních typů.



Bridge.

Nejznámějším typem u nás a ve Střední Evropě vůbec, jsou takzvané německé karty. To jsou vlastně mariášové karty o počtu 32 listů. Nejvíce rozšířeným je však francouzský typ karet, ze kterého vzešly žolíky, kanasta, ale i bridge a další hry. Italský typ je pro nás téměř neznámý a posledním typem jsou karty tarokové, které jsou však úzce specializované, ačkoliv z nich vzešly ještě věštící karty taroty. O původu taroků, se toho mnoho neví, jen snad to, že vznikly v Evropě někdy kolem roku 1 500 n.l.




Mariášové jednohlavé.

Takovými karetními zajímavostmi je například údaj, že jakýsi Jozsef Schneider v Pesti ( část Budapeště) prvně ve Střední Evropě, až v roce 1837 namaloval karty dvojhlavé. Zajímavá je i zpráva, že karta žolík se prvně objevila v USA v jakési hře jménem Euchre v roce 1850 po americké válce za nezávislost.



Mariášové dvojhlavé.

O kartách je nesmírně mnoho materiálu a také toho ještě hodně chybí. Objevují se i spolky sběratelů herních karet, dočítáme se o kartách, kde byli namalováni skuteční velcí vládci. Krásným dárkem je replika karet z kolekce českého krále Ladislava Pohrobka ( 1440-1457). Byly vyrobené někdy kolem roku 1450 na zakázku krále a jsou fantastické nejen tím, že jde o hrací karty, ale že jde současně o karty vyučovací ( škola hrou). Jsou na nich místo barev symboly Čech, Německa, Uher a Francie. Krom toho je na nich 12 postav s vyobrazením dvorních hodnostářů, služebnictva a to tak, že pokud určitá osoba s hodností někde není, tak je nahrazena jinou. Jak sami vidíte, tak kromě římské číslovky je na každé kartě ještě napsána hodnost vyobrazené osoby.


Karty z doby kolem roku 1450 pocházející z kolekce českého krále Ladislava Pohrobka.

Od Ladislava, se dostaly karty do Tyrol na zámek Ambros, kde byly v držení Ferdinanda Tyrolského, jenž zemřel v roce 1595. V současnosti jsou k vidění v muzeu ve Vídni, které má zásluhu na tom, že si jejich repliku ve zmenšeném měřítku mohou čtenáři Živé historie pořídit.

Tak co říkáte takovým zábavným a ještě naučným kartám? V každém případě jsou média nejlepší zábavnou výukou. Neučíme se z nich jen vtipné filmové hlášky, ale ve filmu ,, Cesta do hlubin študákovi duše" je například zakodován jakýsi německý minulý čas, když se ve scéně několikrát a stále hlasitěji překřikuje žák s profesorem větou ,, Ich habe gesagt" ( řekl jsem).

Na závěr ještě odkaz http://clubsberatelukaret.webnode.cz/ pro ty, kteří by se snad chtěli věnovat sběratelství karet a nezapomeňte, že i Soutok občas rád presentuje nějakou sběratelskou ukázku apod. Stačí zmínka v komentáři, nebo i jednou za čas  ( ne často)  kontroluji adresu kodenigma@seznam.cz .



A nakonec jsem přidal ještě jedny německé secesní hrací karty z továrny  ASS Altenburg s městy. Na kulové sedmičce je vyobrazena továrna firmy po roce 1948. Továrna je z přelomu 18. a 19. století a město Altenburg leží mezi Lipskem a Chemnitzem . Na aukru je možno občas sehnat podobné karty. Třeba 28 listů těchto karet stojí 250 Kč. Více o továrně najdete na http://de.wikipedia.org/wiki/ASS_Altenburger


SŠ.

1 komentář:

  1. Jen ještě dodám, že ony historické karty jsou dle redakce dodány tak ( doplněny), aby s nimi bylo možné hrát i současné hry.

    OdpovědětVymazat