sobota 17. srpna 2013

Živá historie a volební úvahy.



Když jsem si dnes dopoledne přečetl tento článek...
http://www.novinky.cz/finance/310806-stale-vice-cechu-ma-dve-zamestnani-jinak-by-s-prijmem-nevysli.html a následné reakce

..., tak mě tak napadlo, že mít volnočasové aktivity je vlastně luxus.

Jaké volnočasové aktivity vlastně mnozí z nás provozují ? Je to jen  sport, cestování, vysedávání po restauracích, různá hobby, nebo, se také vzděláváme?

Zde na Soutoku sem se občas snažil propagovat věci, které mě zaujaly a spousta lidí je míjí bez povšimnutí. Takovou krásnou věcí je časopis Živá historie a jeho odrůdy. Toho se bohužel starší generace nedočkaly, abychom měli krásné barevné učebnice plné obrázků, ve kterých by se dějiny nevysvětlovaly jen tak, jak se doopravdy staly, ale i tak, jak by to vypadalo poté, kdyby se situace vyvíjela jinak.

Ba co víc... dnešní čtenář si může prohlížet v dárkové příloze například  kopie antických map, peníze z časů monarchie, vývoj vojenských uniforem v Rakousko-Uhersku, zakládací listinu Národního divadla, nebo ukázku z novin v roce 1715, či 1810 u nás.

A právě v tu chvíli si člověk uvědomuje, jak se ten náš Český jazyk již 1000 let vyvíjí, a že jsme v nějakém 18. a 19. století nebyli daleko od toho, aby zanikl. Dokonce někteří obroditelé vymýšleli tak směšná slovanská slova, až to málem lidi otrávilo. Dnes zase máme v češtině plno cizích slov a stále více angličtiny. Dějiny jsou fascinující a mění náš vztah ke svému okolí.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%BD_v%C3%BDvoj_%C4%8De%C5%A1tiny

http://www.mojeseminarky.cz/files/files_98455987.pdf

Historie je výzvou k zamyšlení. A jedním takovým zamyšlením jsou třeba volby, které se blíží. Mnohdy si tak člověk uvědomí, že jinde vlastně volí lidé trochu jinak než u nás. Nemyslím teď ty případy, kdy se o politiku nezajímáme, a pak dá Jana hlas tomu politikovi A... , protože je to fešák, a protože ho bude volit Klára. Mimochodem, jsou státy, kde se zpravidla rozhoduje mezi dvěma stranami a volič smýšlí takto: Jo, dám jim to zase, vždyť to za nich docela jde. Anebo: Už mě nudí, byli tam moc dlouho, stejné ksichty, chce to změnu. V Čechách, se vlastně občas až moc přemýšlí...... Oni mají tento program? A jak to chtějí proboha splnit!? Na druhou stranu volič někdy ani neví, co vlastně volí za program, anebo, kdo se s kým nakonec spojí.  I k takovým otázkám  a zamyšlením může časopis Živá historie vlastně inspirovat.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat