sobota 10. srpna 2013

Liběchovské slavnosti piva neměly chybu.


Milník u města Liběchov sehrál v historii velkou úlohu.


Vše nejlépe dokládá tato cedulka. Okres Mělník vznikl úředně v roce 1850 a měl menší rozlohu než dnes. Severní hranice se nacházela u milníku a na jihozápadě se nalézala u Mlčechvost a Kozárovic. Je to přibližné. Tehdy tedy spadal Mělník, jako okresní město do Mladoboleslavského kraje.

Jak jistě víte, tak včera přišel Soutok s překvapivou zprávou, že tento víkend je sice na Mělníku ve znamení Vinného koštu, avšak sousední město Liběchov nečekaně pořádá jakési slavnosti piva. To byla výzva, která mě nenechala klidným a jízdní kolo, se tentokrát nerozjelo ke Grobiánovi v Kokořínském Dole, který se zapsal v poslední době do povědomí veřejnosti podobnými slavnostmi, ale pouhých sedm kilometrů na severozápad.


Cyklocestu do Liběchova lze směle doporučit po bývalé státovce přes Mlazice, neboť poslední úsek po frekventované silnici z Vehlovic do Liběchova jedeme s kopce a lze to zkrátka při absenci sobotní nákladní dopravy přežít. Další možností byl pochopitelně autobus, vlak, či odvoz.

Akce, se konala ihned za příjezdovou brankou do areálu zámku. Moje generace zde pamatuje ještě zámek s krásnými bohatými muzejními asijskými sbírkami, ale to je minulost. Nyní veřejnost čeká, zda zejména po povodni v roce 2002 a té loňské, se snad dočká nějakých světlejších zítřků.


Na návštěvníky zde čekalo několik stánků a piva Bernard, Skalák, Krakonoš, Svijany, Podkováň, Bakalář, Princ a mnohá další.


Vše bylo za jednotnou cenu 22 Kč, což byla cena jednoho žetonu. Nezáleželo, zda pijete dvanáctku, či jen desítku.


Originální pohárky dokreslovaly romantiku akce.



Zatímco odpoledne prý byla účast malinko slabší, tak musím potvrdit, že na sobotní podvečer, se do areálu stahovaly doslova hloučky návštěvníků. Páteční večer prý také neměl chybu. V každém případě je nutno podotknout, že akce neměla prakticky vůbec žádnou reklamu a už vůbec ne na internetu. Na jakémkoliv webu, který měl informovat o slavnostech piva, či místním zámku, ani na městských stránkách města Liběchova nic nebylo.

Jinak je nutno říci, že i přes slabý hluk od silnice ke Štětí, zde bylo vskutku příjemně a útulno. Dokonce jsem si zavzpomínal nad zlatavým mokem na staré časy, kdy Liběchov přitahoval na večer návštěvníky z Mělníka především díky letnímu kinu, čemuž předcházelo také příjemné posezení.
.

Kostelík Svatého Ducha nad obcí je místem několika tváří. Jednak je vidět od městské mělnické knihovny. Pak je nutno říci, že je od této krásné, žel poničené dominanty krásný výhled na obec i do vzdálenějšího okolí. Připomenu i pěknou křížovou cestu vedoucí k němu. Nakonec se zmíním ještě o jedné akci, která se jmenuje Keltský telegraf ( někdy kolem jarní rovnodennosti). Třeba si ještě o tom zde povíme, jak se tou dobou přenáší ohňové poselství. Loni byla i jedna posádka právě u tohoto kostelíka.

Pokud jste v Liběchově na jízdním kole, tak lze doporučit k cestě zpět trochu jinou trasu. Až k milníku je to stejné, ale pak podjedete železniční trať a pokračujete stále podle Labe a Vehlovických tůní až k Jelínkovým a do Mlazic. Terén je tu sice horší, ale není třeba jen stále jet na kole. I procházka kolem řeky má své kouzlo.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat