neděle 7. ledna 2018

Ve jménu prezidentských voleb: Německé ohlasy na vánoční projev Miloše Zemana. Česká společnost je dávno rozdělená, říkají sociologové.


Milí čtenáři, to se tak někdy blogeru stává, že najednou není o čem psát a důvodů je spousta. Není to jenom tím, že třeba stránky akcí pro rok 2018 města Mšena jsou s vyjimkou jedné akce prázdné, že je v Lysé nad Labem na výstavišti jen jedna lednová akce, že ani pivovar Lobeč nic nepořádá, protože jede na pivní soutěž kamsi k Táboru, že třeba ani jiná média zrovna moc nemotivují, ale je to také tím, že se musíme flexibilně přizpůsobovat pracovním úkolům, máme i své osobní plány a úkoly, a v neposlední řadě žijeme někteří skutečně volbou prezidenta.

Málokdo si to uvědomuje, ale pokud si pamatujete, tak na toho člověka budeme hodně dlouho koukat, pozorovat, jak se chová, co říká, zda je aspoň trochu sám sebou, nebo jen nějakou figurkou, která šlape podle představ některých mocenských sil uvnitř parlamentu a senátu. Spousta lidí v tomto státě se o politiku vůbec nezajímá a nechávají se snadno ovlivnit médii, především televizí. Dokonce občas slyším ty otázky:

,,Proboha, zase máme volit, proboha koho ? Ten Zeman z nás udělá Rusko-čínskou kolonii, Topolánek má neuvěřitelnou drzost kandidovat, ten mladej čudla, se chová, jak mistr světa a sází na svůj věk, ostatní blekotají pomalu tak, jako bývalí politici, a tak asi toho Drahoše, kterého vůbec neznáme". :-)) Jenže, ono to chce také vážení vkročit do toho, co říkají nelibě sami politici.

Moje generace byla zvyklá, že pokud jsme chtěli slyšet něco, co jsme v naší televizi a našich novinách mít nemohli, tak jsme to mohli najít v zahraničním vysílání pro naši zem. Dnes nic takového není, ale sami politici říkají : ,, Najděte si to na webu." Ano, on to za vás nikdo většinou hledat nebude. To se stává málokdy, že se podaří, že nějaké známé tiskové médium dá odkaz na nějaký web, kde jsou poněkud jiné názory, než ty, které se v národě, nebo v regionu prezentují.

Hromadu takových jiných zpráv, než jaké můžete slyšet v televizi si musíte nějak najít na webu, popřípadě si je lidé posílají v e-mailech, a pak je dobré si je občas třeba i ověřit. Tedy, pokud nejsme líní na něco klikat, něco hledat, a něco ověřovat.

Víte třeba, že Vánoční projev prezidenta republiky Miloše Zemana, se dostal i na německé weby s německými titulky a samozřejmě, se k tomu vyjadřovali i němečtí občané?

Dal jsem si trochu práce a nebylo to vůbec snadné najít, ale povedlo se .....

http://www.pi-news.net/2015/12/weihnachtsansprache-von-tschechiens-praesident-es-ist-eine-organisierte-invasion/

Ani jsem to moc nečetl. Tak jistě, posílají Merkelovou k ledu, závidí nám prezidenta, ale na druhou stranu .... Co si o týden dříve než u nás zvolili, tak to si zvolili. Tak ať nebrečí.

Viděl jsem také takový zajímavý článek o tom, že naše společnost je již dávno rozdělená. Prý to řekli nějací sociologové, ale nemám zájem to teď hledat a ani nechci, aby mě někdo obvinil, že vkládám některým lidem do úst to, co neřekli, a že oblbuji čtenáře. To vše tu už v minulosti zaznělo v méně závažných tématech a samotní komentátoři tehdy pravili, že si snad z lekce vezmu poučení. On totiž občas člověk nemůže ani kecnout jinak ve špatné náladě, aby to někoho pěkně nedopálilo.

A tak to napíši, jako anonymní myšlenku. To se snad může, ne ? Názory jsou od toho, aby mezi nimi lidé vybírali ten, který je jim nejbližší. Mimochodem a především chci čtenáře upozornit, že si ani nemyslím, že to je zrovna dobře napsané, ale určitě to, co vzniklo na vysokých místech stojí za zmínku. Vždyť to píši stále, že je to tam boj o moc :-).

Často se mluví o „rozdělené společnosti“ v souvislosti se zvolením prezidenta Miloše Zemana a vyhraněnými postoji jeho příznivců a odpůrců. Jak se na to dívá sociolog?  

Přímá volba prezidenta rozdělila národ. To není přesné. Přímá volba ukázala rozdělení společnosti, které už existovalo. Na jedné straně elita národa, vzdělaní, bohatí, herci, umělci, inteligentní a kultivovaní lidé, žijící z dotací a státních či korporativních rozpočtů. Na straně druhé, řemeslníci, chlapi z fabrik, podnikatelé, servírky, kadeřnice, zdravotní sestry a masa dalších obyčejných lidí, kteří těm vznešeným, svojí prací, svými daněmi, platí jejich pohodlný život. Pokud se někde příznivci Zemana ozvou, jsou označováni za "nácky" A tito obyčejní lidé najednou zjistili, že mohou elity přehlasovat ! ! ! 

To je skutečný důvod, proč Miloš Zeman, ač si jako prezident počíná velmi dobře, vyvolává takovou nenávist v části společnosti. To je naprosto revoluční zjištění... Za tři roky ve funkci prokázal, že bude-li na druhé funkční období kandidovat, český národ jej opět zvolí. A to by byla pro všechny "havloidy a sluníčkáře" přímo katastrofa.... Pro vládnoucí elitu je Miloš Zeman živou připomínkou, že i ona může být, v demokratickém systému poražena. 

Tak to je z tohoto prvního lednového víkendu roku 2018 vše a nezapomeňte, že toho koho zvolíme budeme asi 5 let vídat na obrazovce. Mimochodem, pokud jste četli ten můj komentář na tak trochu anonymní plejádu kandidátů, kteří mě osobně nijak nezaujali, tak jsem jedno jméno nekomentoval a málokdo ví, o jakého člověka jde. Také jsem celkem politický lenoch a raději věřím tomu, co vidím, třeba ve čtvrtek večer na TV Barrandov, nebo tomu, co si přečtu v komentářích na serverech. Když už vás nějaké jméno na kandidáta napadne, tak si zkuste o něm něco najít, třeba nějaký jeho projev na youtube a možná budete překvapení.

Jinak chápu, že už leckoho ty hradní fanfáry dráždí a nejsem vyjímkou :-). Vydržme ještě 14 dní a doufejme, že prezident bude zábavný a bude sdílet zájmy lidu ČR a nikoliv nějakých jinozájmových skupin.





5 komentářů:

  1. Že je tento web blog, tak vám mohu s klidným srdcem říci, že tento text pana Hampla z parlamentních listů, věření tomu, co se na politickém projektu pana Soukupa TV Barrandov aka ParalamentnilistyTV si můžete umístit tam, kde končí záda.

    Věřím, že vám tenhle článek neodebere zas tak moc z velkého počtu čtenářů, které jinými, jinak velmi kvalitními články oslovujete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No sláva, konečně zase komentář.Vidím,že vás téma oslovilo a o politiku,se zajímáte,ale takových lidí není mnoho. Tak to jistě víte,co dnes prohlásil Václav Klaus a četl jste ohlasy. Prý by měl prezidenta volit parlament a prezidentem by měl být politik. To,co jsem psal. Výsměch občanům. Ale,třeba s tím souhlasíte. Co?

      Vymazat
  2. Volba parlamentem měla něco do sebe, je jednodušší ovlivnit populismem půl republiky než 280 poslanců a senátorů, dostat se do parlamentu vyžaduje jistou dávku inteligence.
    Ale budiž.
    Prezidentem republiky dle ústavy může být každý volitelný občan ČR splňující podmínky pro zvolení do prezidentské funkce.
    Klaus kope za Miloše. Proč by nemohl být prezidentem úspěšný diplomat, vědec, manažer, textař, nebo dokonce umělec?

    OdpovědětVymazat
  3. No vidíte, a přesně fakt, že si mohu já, jako občan volit našeho presidenta, pokládám za jeden z hlavních pilířů demokracie. Lidé si zvolí nakonec toho svého favorita. Dnes mi jeden člověk řekl: ,, Tak jsme tam chtěli hodit toho Drahoše, ale známí nám řekli, .... zkrátka, nesedělo jim něco, co pan Drahoš řekl. Proto říkám hledejte a pátrejte, a pak se rozhodujte podle svého.
    Miloš Zeman nebude na Hradě věčně, ale bylo by pěkné, kdyby tam šla jednou osoba, která by byla již dopředu velkou většinou občanů ČR vítána, aniž by musely rozhodovat nějaké tvrdé volební zápasy o procenta :-).

    OdpovědětVymazat