pondělí 1. ledna 2018

Pražská integrovaná doprava je krásná věc, ale musí být kompletní a mít návaznosti. Jet hromadnou dopravou k největšímu menhiru u nás je riskantní.




Posledním dopravním hitem Mělníka je možnost přímého spojení do Slaného a Kladna v rozumnou dobu a za slušný peníz. Od začátku prosince máme možnost jet každý pracovní den v 9.33 dopoledne a o víkendu v 9.00 do Slaného a Kladna přímou linkou za rozumných 32 a 40 Kč v jednom směru.

 Návrat stejnou linkou číslo 617 je poněkud neobvyklý. Poslední přímý spoj do Mělníka odjíždí v pracovní dny z Kladna ve 12.20 s příjezdem ve 13.58 do Mělníka a o víkendu to je v 16.50 s příjezdem v 18.25, což je pro víkendové turisty docela zajímavý čas.

Vzpomněl jsem si několik let nazpět na svoji návštěvu u našeho největšího menhiru u obce Klobuky v Čechách, což je právě nedaleko Slaného a zapřemýšlel jsem, zda bych nějak mohl využít výhodně železnice, nebo autobusu. Mimochodem, není tam jen menhir, ale je tam těch věcí k návštěvě více ( Peruc ,Panenský Týnec, Louny). A víte, jak tedy mé pátrání dopadlo? Nijak slavně, spíše naopak.


Když vyjedete v pracovní den z Mělníka linkou číslo 617 v 9.33, tak přijedete do Slaného asi v 10.37. Odtud vyjíždí k ,,menhiru" a do Panenského Týnce v 10.45 autobus a další až ve 14.30! Tato linka už není v PID a vůbec nečekejte, že do Slaného přijedete s dostatečným předstihem na přestup, neb budete možná ještě chvíli hledat stanoviště následné linky.

Řeknete si: ,, Fajn, tak když pojedu o víkendu v 9 hodin, tak to chytnu v pohodě." Omyl, linkový autobus jezdí jen v pracovní dny. A co tedy do Kralup linkou 466 přes Spomyšl, a pak přímo vlakem až k cíli? O víkendu jezdí do Kralup jedna spoj v 16.25 a jinak nic, ale vyberme si třeba jen zítřejší pracovní den, kdy má někdo ještě volno.

A zase nic nenavazuje. Přímé vlaky z Kralup ke zmíněným cílům odjíždí v 8.51 a v 11.51 z Kralup. A jak to jezdí v pracovní dny z Mělníka? První spoj linky 466 v 6.30 s příjezdem už v 7.30 do Kralup. Druhý v 8.10 s příjezdem v 9 hodin, což už je pozdě. Třetí v 10.10 s příjezdem v 11 hodin, což je 50 minut čekání a už máte poledne. Prostě mám pocit, že levý břeh Labe ve vztahu k Mělníku PID nějak nezvládla. Ano, dá se ještě jezdit zdlouhavě do Kralup vlaky, ale kde to jsme.

. Do Roudnice je to v pracovní dny od Mladé Boleslavi podstatně lepší, ale o víkendu jede první autobus do Roudnice až v 11.15. Na koridor ve směru do Německa a na Karlovy Vary, tak budeme i nadále užívat železniční trať číslo 072 s nejčasnějším prvním víkendovým příjezdem do Ústí až někdy v 7.50. V tomto ohledu se tedy zdá, že PID zrovna nějak nezazářila a nemotivuje lidi k tomu, aby nechali auta doma, pokud se vypraví k některým bližšícm cílům.

Na druhou stranu je fajn,že máme takové super spojení na Prahu a potažmo k opravdu vzdáleným cílům, což užijeme především v létě, kdy nás dlouhý bílý den zve i ke vzdálenějším cílům.

Žádné komentáře:

Okomentovat