sobota 20. ledna 2018

Docela nevinný souboj Jiřího Drahoše s Milošem Zemanem může přinést neuvěřitelné následky.


Máme před sebou necelý poslední týden do rozhodující prezidentské volby a ve společnosti to vře, ač to mnohým lidem ani možná nepřijde. Ale, pokud se alespoň vždy v čase kolem nějakých voleb aspoň trošku pokusíte zajímat o politiku, tak si uvědomíte, že jsme právě svědky obrovského dramatu, který se tak na první pohled ani nejeví. Stačí se nad tím jen zamyslet.

Když se podíváte na ten snímek níže, tak tam to jako-by vše určitým způsobem začalo.
http://soutok.blogspot.cz/2012/11/demonstrace-v-praze-on-line-stop-vlade.html
Demonstrace s názvem Stop vládě ze 17. listopadu 2012.


Ten den jsem zvažoval návštěvu tehdy slavné pivní akce vedle restaurace U Grobiána v Kokořínském Dole a podzimní počasí mě zrovna moc nelákalo, ale přišla náhlá blesková nabídka k návštěvě Prahy, a tak se zrodil premiérově i politický článek z centra Prahy.

Atmosféra to byla zajímavá, protože člověk obyčejně nebývá v takovém kotli, kde se činí různí řečníci, projevuje se skandování davu, kterému občas místní občané ustupují z cesty, a když jsme kráčeli od Václavského náměstí k Národnímu divadlu, tak nebylo nemožné si nevšimnout, jak na nás místní hleděli skrze skla velkého domu ( obrázek níže).



Tato demonstrace skutečně předznamenala pád vlády Petra Nečase ( ODS), kde to jen vřelo různými aférami a svoji porci si odnesl i Miloslav Kalousek ( TOP 09).
Dnes už to člověku vše nějak splývá a jsme právě u toho co jsem zde již psal, že za pět let si už leckdy mnoho věcí nepamatujeme.

Pomůžeme si však internetem: Ve dnech 25. a 26.10. 2013 se konaly parlamentní volby

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_2013

.... ve kterých zvítězila ČSSD před ANO, KSČM a TOP 09, z čehož vznikla koalice sestavená z hnutí ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Nová vláda byla poměrně dlouhou dobu považována za úspěšnou, až do okamžiku, kdy se premiér Bohuslav Sobotka v závěru tohoto volebního období tvrdě opřel do lídra ANO.

Atmosféru posledních parlamentních voleb z října 2017 máme ještě snad tak trošku v čerstvé paměti. Občané pojali kauzu Čapí hnízdo, která se v danou chvíli vynořila za předvolební boj a heslem se stal slogan ,, Hon na Babiše". Právě tou věčnou všeobecnou kritikou lídra hnutí jinak úspěšné vlády došlo k tomu, že ANO zvítězilo se značnou převahou a ČSSD neschopná jakýchkoliv změn person i názorů, se hanebně propadla.

Jenže, kam se tedy všude přelily hlasy nejen levicově zaškatulkovaných voličů ? Část k ANO, část zejména těch mladších voličů nespokojených se starými klasickými stranami dala hlas neznámé straně s poetickým názvem Piráti a ti nespokojení s migrační politikou a vztahu EU k České republice dali hlas SPD. K přelivům voličů došlo i u pravicově zaškatulkovaných voličů.

I zde přešli někteří k SPD, nebo k Pirátům, či  ke Starostům, ale byl tu i jistý a velmi důležitý návrat k ODS, který stranu z téměř zapomenutého pátého volebního místa z roku 2013 ( a z opozice) katapultoval až na druhou příčku s ambicemi opět ovlivňovat hlavní dění na politické scéně. Paradoxně tehdy málem skončila v parlamentu TOP 09 spojená s osobností pana Kalouska, kterou volili především voliči v Praze a v zahraničí. O mnoho více neměli ani KDU-ČSL a přelezli také pětiprocentní hranici Starostové.

Po volbách se poměrně rychle ukázalo, kdo za koho kope a komu o co jde. Předseda Starostů prohlásil, že se měly poslední tři jmenované strany přece jen spojit a měly by větší naději na úspěch. Asi si neuvědomoval, že dostali hlas od znechucených voličů, kteří určitě nechtěli volit zaběhnutou politickou stranu, natož Kalouska a nyní by ve sněmovně po spojení Starostové vůbec neseděli.

Dalším zklamáním byl pro voliče rychlý odchod Pirátů do opozice a vlastně do tábora, kde v minulosti skončily hvězdičky stran VV ( věci veřejné) a Zelení.  Příznivci ANO jsou směsicí voličů z celého spektra.  Mnoho voličů, kteří touží po změnách si myslí, že pokus sestavit vládu odborníků je sice krásnou skoro ušlechtilou myšlenkou, která však mezi politickými vlky nemohla projít a byla ztrátou času ( snad jen efekt pro občany), ale měl to dát Babiš hlavně dohromady s SPD.

Ten ovšem ( a není divu, když jde také o velkého podnikatele) preferuje rádobyspojení s ODS a v zoufalství podává ruku i zrádné ČSSD, čímž si však dělá jen další problémy, neboť to si zrovna už moc nepřejí ani levicoví a ani pravicoví voliči. Jak jen se ta situace za pouhé 3 měsíce změnila. A vzhledem k tomu, že lídr hnutí je nyní trestně stíhaný, byť bez obvinění, tak se pan Fiala ve vedení ODS právem usmívá a pan Tomyo Okamura si po odpadnutí Pirátů a přešlapování ANO mezitím jistě polepšil.


A do této nestabilní situace nyní přichází prezidentský souboj, který vůbec není jen výměnou  lidí na Hradě. Vždyť sám prezident Zeman zdůrazňuje s úsměvem, že do 8.3. bude jmenovat premiéra ještě on a tím bude Andrej Babiš, pokud mu přinese 101 hlasů, pokud je sežene. Lze se tedy domnívat, že pokud bude prezidentem Jiří Drahoš, tak ten bude jmenovat premiérem druhého v pořadí předsedu ODS Petra Fialu a to bude do české politiky radikální řez, jako hrom.

Neznám momentální pravomoci prezidenta, ale kdyby to nešlo, tak by jistě prezident Zeman neumožnil dát Babišovi možnost nejprve sestavit vládu z takzvaných odborníků, a pak z politiků. Leckterému občanu může ta první varianta zaznít líbivě, byť utopisticky v prostředí boje o moc. Je ale téměř jisté, že pokud Babiš neuspěje do 8.3. ve druhém pokusu, nebo prostě nepřijde se 101 hlasy, tak bude rozhodovat znovu prezident a tam už není vůbec jasné který a jak. V případě Jiřího Drahoše je téměř stoprocentní, že určí za premiéra Petra Fialu z ODS, a tak se vlastně dosavadní opozice  všech modrých stran na čele s ODS ( TOP 09, Starostové, KDU-ČSL, Piráti ...?) stane náhle vládou.

Takže, ono ani tak nejde o mezinárodní scénu. Tam i prezident Zeman poukazuje, že chce jen lepší partnerský vztah s EU ( větší slovo ČR) a, že na Východ jezdí kvůli ekonomické spolupráci i jiná esa velkých západních států. Pohled na migraci je údajně také jen sebeobrannější, protože ČR může třeba poukázat na to, že problémy lze řešit leckdy na územích těch států, jako tomu bývalo kdysi, když Československo dováželo do Afriky léky, doktory, stavělo tam školy apod.

 Příští prezident tedy hlavně rozhodne o tom, zda bude skutečně rozhodovat hnutí ANO, které mělo tolik ideálů ( i voličů), že je sám Andrej Babiš sepsal voličům do své knihy ( odkaz tu už někdy v říjnu  byl), nebo to bude opět  od časů vlády Petra Nečase již profláklý tým stran, který obměnil několik tváří, ale jistě se nám i ty starší tváře přijdou opět ukázat častěji.

Proto je tedy souboj o prezidenta tak významný, a proto se občas dozvídáme, že by bylo lepší, kdybychom raději volbu prezidenta zase vrátili na parlamentní půdu.

Pokud vás tato úvaha pobavila, tak je to dobře. Pokud vás rozzlobila, tak je to normální. Co by to bylo za politický článek, kdyby neměl kritiky? Hlavně však bude zajímavé si to přečíst s odstupem času, na kolik se to vyplnilo. Říjnové články o parlamentkách, se vlastně ani moc nesekly, jen ty Starosty jsem podcenil a jsou tam :-).

10 komentářů:

  1. ANO jako soubor členů hnutí nikdy nemělo a nemá žádné ideály. To co je sepsáno v knize jsou jen "sny" pana Babiše. ANO je AB a AB je ANO, jiný názor ve straně není přípustuný. Jeden názor, jeden vůdce... dokončení nechávám na laskavém čtenáři.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak proč ne? Já tu knihu na netu četl a v samotném úvodu se píše, že se mu prostě ta politika u nás nelíbila, a tak se rozhodl do ní vstoupit. Protože také hodně cestoval,tak si bral ze zahraničí vzory a získával pro ty myšlenky nejprve kolegy do týmu a později voliče,kteří chtěli změny. Standardní postup. A většinou to tak bývá všude,že silný předseda strany udává tón. Mnohdy na sjezdech strany ani nemají tito lídři protikandidáta a není zrovna žádoucí,se odchylovat od programu a tvořit ve straně rozepře. Taková věc má smysl,když lídr stranu doslova veřejně poškozuje,jako naposledy Sobotka. Neslyšeli, do poslední chvíle mu dávali sympatie, a pak tam stáli,jak tři kluci na hanbě a on byl ten vzadu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak já jsem spíše zastánce pluralismu a demokracie místo autokracie.
    Doporučuji se začíst do knihy, je jak online, tak brožovaně, jmenuje Boss Babiš.
    Jen pozor na ztrátu iluzí.
    Hezký dem.

    OdpovědětVymazat
  4. Pluralismus ( více názorů) je pěkná věc, ale podívejme se na to do světa politiky. Strany, kde bylo uvnitř více názorů většinou dopadly tak, že na veřejnost působily nestabilně, rozhádaně a nakonec se mnohdy utvořila zcela nová jiná strana sestavená z členů nesouhlasné frakce původní strany. Mnohdy tyto nové strany u voličů propadly a někdy zase hledaly někoho do party, aby s ním šli společně k novým volbám. (Lev 21, TOP 09, KDU-ČSL, ...)

    ANO je první ,,stranou", která získala v letech 2013- 2017 v rámci vlády dost dobré ekonomické výsledky a pokud někdo tvrdí, že si Babiš uzmul všechny úspěchy bývalé vlády jen pro sebe a ANO, tak nezbývá než říci: ,, To je také umění být dobrým rétorem."

    Tu knížku jsem o Vánocích viděl v Praze na Václaváku. Ztráta iluzí ? Kvůli čemu? Jest-li Babiš tu vládu nesestaví, tak příští volby uspěje SPD s mnoha procenty. To je můj typ :-). Pořád je ještě někdo, kdo nám ještě na vládnoucí pozici nic nepředvedl, protože tam nebyl.

    OdpovědětVymazat
  5. Pane Šveci, politika je právě o pluralismu, rozdílných názorech a jejich prosazování demokratickými prostředky.
    Rozpad stran nebo naopak jejich slučování je přirozený jev, zaručující, že různí lidé s různými názory mají možnost své názory vyslovovat a prosazovat.
    Chtěli-li bychom opět vládu jedné strany, či vládu jednoho muže, pak to nemá s politikou nic společného, to by byla autokracie, u které velmi reálně hrozí despocie.
    Různost názorů u autokracie zaniká, opozice je nežádoucí a kam to následně vede, vidíme v některých státech, které se označují jako nedeokratické, ostatně s tím naše země má ve své historii dost zkušeností.
    Ekonomické výsledky národního hospodářství bývají ovlivněny daleko více pravidelným ekonomickým cyklem, než vnitřní politikou.

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak se vtom začínám ztrácet, co vlastně chcete říci. Voliči volí podle nějakého navrženého programu strany, chápou že jsou strany s odlišnými názory, a že to vede k demokratickým diskusím. Měl jsem spíše na mysli ty rozpory uvnitř jednotlivých stran. Vím, že se Vám to moc líbit nebude, ale když někdo vstoupí do nějaké strany, tak by se měl ztotožnit s jejím volebním programem. Když se mu tam nelíbí, nebo nesouhlasí časem s názory, tak buď odejde, nebo přejde jinam, nebo založí jinou stranu. A je zase jen demokraticky na lidech voličích, zda v něm vidí přeběhlíka, nebo zda se mu zasmějí, jako Jiřímu Paroubkovi, který nějak s tou novou stranou neuspěl, a pak se chtěl zase vracet zpět. To jsou takové debaty o ničem. Je venku hezky. Také pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  7. Bavíme se stále oba o tom samém, jen jde o to, jestli vstupem do strany/hnutí končí diskuse a vlastní názor, a nebo ne.
    Poslanec ve svém slibu mj. také říká, že bude hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. O stranické příslušnosti není v poslaneckém slibu zmínky.
    Ano, může vystoupit, přejít, založit jinou stranu, ale dle mého skromného názoru může i v rámci své stranické příslušnosti mít svůj názor, svůj pohled na směřování strany a tento pohled mít také možnost prosazovat. Myslím, že rozpory a růné názorové proudy uvnitř stran je zdravá věc.
    Tak fungujou "tradiční" strany. U podnikatelskopolitických projektů jednoho muže nic takového neexistuje. Je to tak v pořádku?

    OdpovědětVymazat
  8. Pane Nováku, to že v nějaké knížce o Babišovi někdo napíše, že se uvnitř hnutí ANO nesmí diskutovat ( nevím odkud to máte), to pravda být může a nemusí. Musím se trošku smát, protože jsem nedávno po mnoha letech viděl italskou komedii s Paolo Villaggiem Krásná země. Tam je scéna, kdy mu do obchodu přijdou dva lidé a jménem jakési ochranky žádají peníze. Když to Paolo odmítne, tak mu tam něco rozbijí a použijí větu: ,, Toto se stát může a nemusí". A po zaváhání majitele krámu se to opakuje.

    Politika je špinavá, těžko průhledná a občan se dozví o skandálech uvnitř stran často až díky médiím a kladně to zrovna moc nechápe. To ať se tam klidně demokraticky dohadují a třeba tvoří i názorové frakce, ale uznejte, že je většinou pro stranu lepší, když to k veřejnosti nedojde.

    Názorové ,, třeba i zdravé" rozpory ve straně" nejsou dobrým signálem pro voliče a ví to i Petr Fiala z ODS, když na sjezdu strany v Ostravě v neděli v den voleb ráno řekl na ČT 24 s úsměvem: ,, Byl jsem překvapivě zvolený předsedou ODS ( neměl protikandidáta), svědčí to o názorové vyrovnanosti i jednotě. Víme kam jdeme, a pro další období si dáme za cíl získat nejlépe 50 procent voličů :-)".
    Proč by si Babiš nemohl vyslechnout názory svých poslanců? Co udělá je druhá věc. Sám píšete, že to jsou vlastně jeho nápady, se kterými ostatní nyní většinou souhlasí a jinak by tam nebyli. Dolaďování některých věcí lze učinit později.

    Myslím si ale, že voliče tohle moc nezajímá.
    Voliče zajímá, aby šlapala strana, které dal hlas, především vláda a aby se plnily sliby z volebních programů, kvůli kterým dali těm stranám hlas. Že to jde někdy v demokracii pomalu a těžkopádně, to je pravda, a že tu byly již i návrhy na jiné volební systémy, tak také. Ono to třeba mohlo jít rychleji, ale je tam tentokrát těch stran moc, ač mnohé sotva přelezly, ale mají platný mandát.

    OdpovědětVymazat
  9. Každý máme na to trochu jiný pohled, máme jiné preference ale každopádně vám děkuji za zajímavou diskusi!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ono by to bylo i nudné, kdyby měli lidé stejné názory :-). Nicméně i já Vám děkuji za velmi slušnou a zajímavou diskusi! Když se lidé pustí do politických diskusí, tak to zdaleka nemusí v řadě případů končit takto opravdu na úrovni. Mějte se pěkně a třeba někdy zase v nějaké diskusi, se tu setkáme. Také jsem rád, že vás některé články občas zaujmou, jak jste napsal.Díky :-)!

    OdpovědětVymazat