neděle 26. února 2017

Nová výstava na náměstí Míru. Má vlast 2016 - cesta proměn. Nové obchodní domy a pár postřehů.


Na mělnické náměstí Míru zavítala putovní výstava Má vlast 2016- cesta proměn. http://cestamipromen.cz/promeny/mapa-promen
 Zdá se, že po loňské výstavě týkající se 700. výročí narození císaře Karla IV. objevilo město novou možnost využívání náměstí.

Výstavu jsem objevil čistě náhodou při procházce a docela mě rozzlobila. Tabule jsem prohlížel jenom tak v rychlosti, protože moje cesta měla jiný cíl, ale spatřil jsem minimálně na jedné z nich jakousi nádražní budovu ČD a již jsem viděl rudě. ,,Ten pokrok, kde se to jen zastaví ?" praví jedna věta z divadelní hry divadla Járy Cimrmana. Mělnické vlakové nádraží nebývalo alespoň za života většiny z nás velkým skvostem a vždy kulhalo v kráse i v nabídce služeb za celou řadou dokonce snad i někdy vesnických nádražíček

První ranou byla ztráta nádražní restaurace přes ulici. Pak údajně od nedopalku vyhořel kiosek na nástupišti vedle východu na ulici, což paradoxně dalo našemu nádraží docela hezký vzhled. Nakonec zmizel novinový stánek a jen pamětníci si moc dobře pamatují, jak se chtěl Mělník zapojit do projektu krásná nádraží a plánovalo se, že v zábradlím oploceném a tehdy snad zcela prázdném objektu by mohly vyrůst různé služby, jako je tomu leckde jinde. A aby toho nebylo málo, tak se člověk dočítá, že mělnická železnice je sice nyní již zařazena do PID, ale jízdenky si musí člověk sehnat v automatu na autobusovém nádraží, protože mu je prý pokladní prostě nevydá. Neuvěřitelný Kocourkov, který vrhá velmi špatný stín na naše město z pohledu i potenciálních návštěvníků. Od revoluce uplynulo 28 let a lidé budou stále porovnávat, co se kde zlepšilo a co ne. Co by mohlo být lepší a co možná zlepšit nejde.


Druhou takovou věcí jsou nové obchodní domy zejména na Bezručovce u Tesca. Také máte ten pocit, že se tam lidé moc nehrnou a vše potřebné seženou pod jednou střechou v Tescu, nebo tam jsem prostě vždy jen ve špatnou dobu ?
Řeknu vám, že už se pomalu bojím něco kritizovat, aby mi majitelé neřekli, že vrhám špatný stín na jejich obchody (firmy), ale obvykle platí, že to co někde neseženu, tak to nemají zrovna ani jinde, a tam kde by to třeba i snad mohli mít, tak je to jaksi zrovna z ruky.
Navíc mám asi jenom já takové nějaké štěstí, že když si něco oblíbím ( teď mám na mysli především potraviny v celém časovém horizontu), tak se to za chvíli přestane vyrábět, nebo dovážet :-). Jmenovat nebudu, protože se na netu najde dost pitomců, kteří rádi druhé lidi zesměšňují, nebo si neodpustí aspoň krátkou poznámku.

Závěrem ještě dodám několik postřehů. Prý tu máme nějaký nový osvětový spolek, který měl docela zajímavé připomínky k budoucnosti Karlova náměstí. Držím palce, protože nahradit budovy jinými není zrovna také moc šťastné řešení. Ale, že jsem pro více zeleně, tak to jsem již psal na iSoutoku a možná mě inspirovaly předloni tak trochu vídeňské parky i prostor před tamní starou radnicí.
Znovu jste houfně koukali na svatbu knížete Lobkowicze ( 2012) , což způsobil velmi pěkný díl seriálu Modrá krev. Mimochodem, tam se právě dozvídáme i to, jak to tedy vlastně s těmi tituly zámeckého pána oficiálně je, což bylo v minulosti opředeno různými dohady.

  Na webu je již přes 1 200 článků s různou tématikou a zejména v létě a o Vánocích tu najdete spoustu typů na levné výlety do míst blízkých i vzdálenějších. Nevím, čím to je, ale už mi tabulky poslední dva měsíce zobrazují, že čtenáři čtou téměř pravidelně s nepatrnou občasnou obměnou devět vybraných článků z posledních dvou měsíců ( židovský hřbitov, pan Purš, sníh na Mělníku, most v Mladoboleslavské ulici ....) a ten nejnovější.



Nádražní budova ČD je na pohled poměrně hezká, ale prostory vlevo zejí prázdnotou a jsou trnem v oku cestovatelům, kteří sice chápou, že předpoklad podnikání jsou zákazníci, ale už jen těžko chápou, že to někde jde a jinde ne. V některých nádražích najdete kromě restaurací, kiosků a prodeje novin i cukrárny, prodeje květin, holiče, info-centra, prodejny knih a upomínkových předmětů, nebo dokonce potraviny a zeleninu. Na něco jsem zapomněl?

Žádné komentáře:

Okomentovat