úterý 7. ledna 2014

Několik zajímavostí z měsíce ledna 2014 v Mělníku.


Jednou z velkých akcí Mělníčku byl videomaping.

A nelze začít jinak, než tím, že Mělníček je tady pro vás už 8 let. Je to až k nevíře, ale přesně takovou dobu zde už někteří diskutujeme, píšeme články, soutěžíme... a oceňujeme pozvánky na různé kulturní akce, inzerci prakticky v přímém přenosu, spotřebitelskou hlídku, nabídku restaurací, nabídku dalších webů a spoustu dalšího.
Kolem lidí, kteří to všechno začali a dodnes řídí pluje jakési tajemno, protože oni sami jsou velmi skromní ,a prý i neradi poskytují rozhovory, byť tu a tam něco kdesi někde v cizích médiích vyjde. Určitým způsobem dochází k poněkud groteskní situaci, kdy spousta čtenářů bere web téměř, jako samozřejmost, která přece musí být a další o webu buď neví, nebo trpí různými negativními předsudky, že na kulturu mají přece v trafice noviny a tohle je jen srandaweb nějaké omladiny. Místní profimédia raději snad nejsledovanější mělnický web bez jediného komentáře přehlíží. Proč tomu tak je, tak o tom by se dalo přemýšlet i diskutovat.


V současnosti se čtenářům velmi líbí zábavná soutěž bez konce, kdy typují umístění různých sošek na mapě města.



Záběr z loňských dušiček by měl připomenout článek v Mělnické radnici o významných již nežijících občanech našeho města.

Zatím jsem snad nikdy, až na malé vyjímky nedělal reklamu měsíčníku Mělnická radnice, který má prakticky neomezený vstup do vašich poštovních schránek a je prakticky k nepřehlédnutí, ale, když se mi něco líbí, tak to rád pochválím. První lednové číslo 2014 zejména v závěru přineslo několik pěkných článků. Jsme mnozí čtenáři všeobecně zvyklí, že zejména příspěvky pana Františka Purše jsou kvalitou podloženou osobními zkušenostmi. Věřím tomu, že kdyby dnes někdo udělal anketu o tom, které čtvrti Mělníka, se říká Velký a Malý Spořilov, tak by  nejeden dotázaný zůstal v němém úžasu stát. Ale, na druhou stranu je sympatické, že toho zajímavého je v čísle víc.


Z pera pana Kowandy, se dozvídáme mnohé o hotelu Zlatý beránek, ale také o slunečních hodinách.


Pan Honzík je podepsán pod zajímavým článkem o významných osobnostech na našich hřbitovech. Přiznám se, že na podobný článek si nějak nevzpomínám a zřejmě málokoho napadne více jmen, než především jméno profesora Ludvíka Böhma, jakožto snad největšího znalce místních zeměpisných a přírodopisných poměrů své doby ( závěr 19. století), které veřejně literárně ztvárnil. Z pera Martina Klihavce k nám zase snad prvně přichází ucelený seznam všech nejvyšších představitelů města od roku 1631 po současnost.
Hodně, se zejména poslední dobou, ale vlastně i celých 20 let hovořilo a psalo o hotelu Zlatý beránek. A jako určitý bonus pro nás loni vznikly třetí mělnické sluneční hodiny. O tom všem píše pro mnohé z nás neznámé jméno Petra Kowandy a určitým způsobem je tak mimochodem i jakousi reakcí na jeden nedávný článek zde na Soutoku. V papírovém médiu nelze na žádný odkaz klikat, jen jej složitě vepisovat do řádku a tak jej uvádím zde. Určitě zajímavé stránky:   http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?evc=ME_35 . Historické okénko, pak uzavírá druhá sv. válka z pera Jaromíra Kovaříka. V každém případě musím toto číslo všem zájemcům o místní historii i současné dění doporučit.


A nakonec nezapomínejte ani na milé i poučné výstavy v regionálním muzeu, jakož i na další muzejní aktivity.

A nakonec tu mám Mělnické regionální muzeum. Jakmile bude k disposici měsíční přehled, nebo jej sem brzy nějak dopravím, tak zveřejním. Zatím jen vím, že od 7.1.-2.2. v malém sále probíhá výstava prací žáků ZUŠ na téma motýli a..

od 7.1.-2.2. přichází zajímavá výstava Jak rostla EMĚ v muzejní kavárně. Mimochodem, zrovna na podzim jsme na Mělníčku řešili téma výstavby horkovodu pro Mělník, které je na rozdíl od horkovodu pro Prahu nepříliš dobře na internetu zpracováno.

Od 24.1-2.3. pak přichází výstava obrazů Vlastimila Týmy. Měl jsem osobně před mnoha lety možnost vidět v KD Lužec nad Vltavou výstavu tohoto předního krajináře a byl jsem jeho tvorbou skutečně nadšený.


SŠ.

2 komentáře:

  1. Mělníček moc děkuje tvá slova :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rádo se stalo. Mělníček je médium, které stále do našich domovů přináší nějaké informace a některé výhody pochopíme až později. To vše, se samozřejmě neutvořilo samo, ale někdo se o to zasloužil a táhne to úspěšně ,,několik volebních období :-)." Díky za něj!

    A ještě taková zajímavost k odkazu, který mě přenesl do světa slunečních hodin. Je zajímavé, že to přišlo až teď a ještě díky měsíčníku z radnice, ale až teprve nyní vidím, že těch slunečních hodin máme po městě i v okrese více, byť ty na Zlatém beránku a zámeckém nádvoří jsou asi nejhezčí. Pěkné hodiny jsou také v Horní Vidimi v domově seniorů a ty nepřístupné na Pšovce. Opravdu, pěkné a hodnotné stránky na dané téma. Ještě, že na ně někdo upozornil. Díky.

    OdpovědětVymazat