neděle 19. ledna 2014

Internetové rádio? Proč? Jak? Co? Čím?


Již přes 50 let sedí na světovém trůnu bezkonkurenčně anglo-americká popová a rocková hudba. Jsme ale v Čechách a tak se prosím krátce zmíníme i o dechovce a vážné hudbě. Také jste se ušklíbli?

Ježiši, Maria, zase to um-ca-ca, um-ca-ca! O 200 km západněji si poslouchají Ozzy Osborna, Suzi Quatro, Slade či Baycity Rollers a tady to um-ca-ca! Tak takto nějak vznikla všeobecná vlna nenávisti české mládeže k dechovce, byť starší generace nikde na světě nemá zrovna moc pochopení pro nějaké novoty těch mladších.

Je však docela komické, že taková dechovka, jak bývalo běžné, která měla zpravidla ve svém repertoáru i upravený pop byla mladými na vesnických zábavách vítána a mohli jsme to spatřit včera večer v nesledovanějším televizním pořadu večera, kterým byla komedie Vesničko má středisková z roku 1985. Vždyť z filmu číší jakási bezstarostnost, radost i z většího tanečního pohybu a troška piva vztah mnoha jedinců k dechovce  vždy upravila na čas pozitivním směrem :-).

S vážnou hudbou je to podobné. Jediná česká stanice na VKV Vltava hrála jen tuto hudbu a kdo pamatujete třeba starou zubárnu na Karlově náměstí a rozhlas na chodbě, tak víte o čem píšu ;-). Ostatně, o tom, jak jsme se tenkrát se vším jednoduše vypořádali jsem psal v listopadu 2011 v seriálu Rádio kdysi a dnes.

Dnes by si leckdo na oboje třeba i našel náladu, ale žijeme mnohem rychleji s nedostatkem času a schopností určitého soustředění i určité oběti. Na internetu mají příznivci vážné hudby zajímavé možnosti. Pokud zadáte například stát Anglie a žánr klasika, tak máte k disposici stanice, které nesou jméno interpreta, jehož hudbu stále dokola hrají. Jde tedy především o Mozarta,Bacha,Haydena a ruské velikány, avšak jistě některé stanice hrají i Smetanu,Dvořáka,Janáčka,Martinů apod.

O internetovém rádiu, se toho mnoho nepíše. Svět je již přepopován i přerokován ( v rádiu i v televizi) a dokonce i některé stanice mimo Evropu, které vysílají svoji etnickou hudbu jsou ochotné zařadit něco z Evropy, nebo Boba Marlyho. Když se podíváte do seznamu aktuální stovky nejlepších stanic, tak prakticky obsahuje hlavně stanice německé, a pak v menší míře anglické a francouzské. Orientace převážně na pop-muzik. Odborníci však podle skladby playlistů tvrdí, že jsou bohatší, než třeba u našich pop-stanic, které soutěží o přízeň mezi sebou.

Všeobecně se domnívám, že přednost internetového rádia spočívá především v příjmu etnické hudby z různých koutů světa. Tu můžeme samozřejmě poslouchat na prostém PC, ale sami nakonec poznáte, že nejpříjemnější je malé přenosné rádio s možností připojení stereosluchátek. Bohužel, ještě nějak nikomu tyto informace nedocvakly ( i když v cizině jsou jiné platy) a tak na našem trhu máme spíše řadu větších a často nepřenosných rádií. Osobně vím pouze o jedné značce, která dělá přenosná wifi-rádia o velikosti krabičky od mýdla a nevím, zda je správné ji propagovat. Ať si ji ostatně zájemci na webu najdou. Jenom prozradím, že je nesrovnatelně levnější a za tisíc korun už má takové rádio smysl.

A co poslouchat? Už jednou jsem napsal, že se mi do konkretního seznamu příliš nechce, ale něco tedy prozradím. Nedávno Seznam vydal článek o kritickém nárůstu rakoviny prostaty a stránky vydaly zprávu, že musely být dočasně pozastaveny. Prostě, přetížení občas hrozí, ale na druhou stranu dnes nemá každý zrovna čas, nebo náladu.

V Mexiku je to například stanice Radio Quelite, která hraje latinsko-americký folk. Z Brazílie jsem rád poslouchal Rádio Alvoráda, které bohužel v současnosti přináší hlášku neznámý formát. I tak lze najít několik stanic s podobnou hudbou, která může někdy ( ta lidovější, ne místní brazilský pop)  trošku připomínat naši slavnou světovou skupinu Kučerovci z dob největší slávy. Další stanice budeme samozřejmě hledat na Hawai, v Oceánii, v Africe, ale i v Evropě. Folkové stanice ze Srbska,Chorvatska, Slovinska,Řecka,Tyrol, černé i arabské Afriky, to jsou všechno zajímavé lokality hudby, která umí rozproudit. ( Články o hudbě také zde.) Je zajímavé třeba i přitom vnímat rozmanité dialekty Němčiny v různých státech. No, a pokud už máte experimentů dost, tak si dejte třeba anglický pop přímo z Británie.

Přenosná rádia lze sebou brát i na výlety a pokud máte štěstí (jinak v záloze běžné VKV), tak najdete i volná místa  připojení. Takové je třeba u vchodu do polikliniky Mělník, nebo u městské knihovny. Jinde neotestováno. A jednu oběť tedy na závěr. Zajímavá stanice je třeba Babnet Tunisie (Tunis). Tady si lze představit snadno karavanu velbloudů, orientální tanečnice, mešity, minarety, palmy, ale pro netrénované evropské ucho je to zprvu šok a i později spíše záležitost nanejvýš na několik minut. Hudba na této planetě je obšírná a fantastická ;-):-).

Aktualizace 20.1. : Tak zrovna včera večer mě potěšila stanice Tschiondo z Kamerunu. Často tam jen mluví a setkávám se někdy na afrických stanicích i s hudbou, která  není to, co mám rád, ale včera potěšili. Zpěvák je doprovázen krásnými ženskými vokály, hudba je melodická, určitým způsobem romantická, téměř rozpohybuje a má to své, co jinde neslyšíte, ani v Evropě. Žádný rap, soul apod. Dobře také hraje Congo planet I i II, ale to mi bohužel chodívalo jen na PC. Stanice sice nehlásí jiný formát, ale také se nenačítá. A pak super vesele drnkali v Řecku. Na závěr jsem ještě projel alpské stanice ze Slovinska ( srozumitelné texty) a pokračoval západně :-).

Rozhlasových odvětví je ale ještě mnohem více. Dnes stoupl mezi radioamatéry zájem o rádia s pásmy VKV+DAB. Jde o to, že v terénu ulovíte vysílač, který vám nabídne celou sérií stanic z dané oblasti ( princip příjmu současné digitální televize). To je však zase hračka pro ty, co rádi chodí na výzkumy do terénu či přírody, chtějí lovit dálky ze sousedství, jako ryby a mají radost, že tu chybí jakási strojová stoprocentnost úspěchu, která lidi poněkud nudí.

SŠ.

1 komentář: