pátek 3. února 2023

Obchvat Mělníka bude možná ještě pěkný kvapík a navíc se zřejmě i brzy změní krajina kolem Velkého Borku a Skuhrova. Proč ? Program RMM na únor i nejbližší akce.

 


Bude první únorový víkend škaredý ? Nic nyní neslyším kolem sebe tak často, jako věty typu : ,, Už aby bylo jaro. Tohle mě fakt nebaví. Pořád jen déšť, vítr a zima. To člověka nic nebaví." Nicméně se ke mně dnes dostaly informace, které jsou do jisté míry očekávané a zároveň i nové. Dění kolem obchvatu Mělníka mě vždy určitým způsobem zajímalo a není divu, že zajímá hodně lidí z Mělníka i  z jiných míst republiky.

Asi nikoho tedy nepřekvapí, že je vůbec ve veřejném zájmu dokončit obchvat co nejrychleji a pomáhá tomu i několik dalších faktorů. Zatímco první ze čtyř etap obchvatu byla citelně znát a především odstranila nevhodný provoz v jednosměrkách v Rousovicích, kde byla zvlášť krizová křižovatka ulic Pražská a Cukrovarská, tak výsledný efekt po skončení etapy druhé již tak oslnivě nepůsobí

Skoro se chce říci, že zatímco se budovala druhá etapa obchvatu, tak nám opět zhoustl provoz, a kdyby se nákladní doprava nevrátila opět ke kolejím a nebyla odkloněna na kruhový objezd v sousedství Průhonu, tak v rámci ostatní dopravy by se mohlo zdát, že se až tak moc nezměnilo. Navíc nám opět nepříjemně ožila krizová křižovatka v sousedství železničního přejezdu v Kokořínské ulici, která v době budování druhé etapy obchvatu ztratila na důležitosti.

Jsme tedy tam, o čem již byla řeč, a co vedlo k rozhodnutí, že s pokračováním již nelze nejen otálet, ale třetí i čtvrtá etapa výstavby má být odstartována současně. Až potud by se mohlo zdát, že tedy nejde o nic nového pod sluncem a přesto se náhle objevují nové obavy, které vybízejí  zastupitelstvo k další rychlé reakci . Že nevíte proč, a co by se mělo ještě dít ?


Ono to příliš nápadné nebylo. Všichni víme, že silnice I/16 slouží hojně nákladní dopravě a spíše šlo o jakousi představu, která vyvolává otázku. Kolik kamionů jede z Mladé Boleslavi do mělnického přístavu a kolik jich pokračuje dále do Řevničova na mezinárodní silnici E 48 ? Tam ovšem lze jet pohodlně z Mladé Boleslavi i přes Jižní spojku a Barrandovský most v Praze.

Jenže se nyní mnozí dozvídáme, že v obcích Vavřineč, Byšice, Bezno, Jizerní Vtelno ... porostou obchvaty obcí, které jsou již legislativně hotovou věcí, a že se na silnici I/16 nemůžeme dívat jenom ve vztahu k městu Mladá Bolelslav, ale měli bychom vidět i to, že pokračuje přes Jičín a Trutnov na hraniční přechod Královec - Lubawka , kde jsem mimochodem v říjnu projížděl zpět z takového rádiového výletu na druhé straně Krkonoš.

Ta silnice se může díky mnohým obchvatům obcí mezi Mělníkem a Mladou Boleslaví stát pro dopravu ještě atraktivnější a naši zastupitelé tak učinili významný krok, který sice připomíná něco, co už v návrhu kdysi bylo, ale nyní se to ukazuje, jako téměř nutnost.  Pokud pomineme ne zrovna příliš šťastnou mírnou zatáčku ve Skuhrově, která je vlastně obtížnou křižovatkou ve směru Velký Borek, tak doslova hrozí  dopravní pohroma pro občany čtvrti Rousovice  v blízkosti této dopravní tepny. Totéž platí pro oblast Starých Rousovic, ale  jednoduché to nebudou mít ani lidé z míst, kde se stýká katastr města s katastrem Velkého Borku.

Pokusil jsem se najít nějaké materiály a těch odkazů sem dnes dám více. Takzvaná přeložka silnice I/16 by v nejlepším případě měla začít v roce 2027, pokud to správně čtu. Zdá se, že současná krajina pohodových polí mezi Blaty a Velkým Borkem vezme navždy za své. Obchvat by tak měl po severní straně obejít Velký Borek, překročit určité mokřady i železnici a vstoupit na současnou silnici poblíž Malého Újezdu.





Více též v posledním čísle Mělnické radnice.


Máme tu další měsíc, a to je chvíle, kdy si obyčejně představujeme program a nabídku některých akcí z našeho RMM. Pojďme na to.


Již zítra (4. 2.) s námi vyrazte na ornitologickou Vycházku ke Světovému dni mokřadů. Sraz je v 9:00 před muzeem, trasa bude dlouhá cca 5 km.

 

Do 13. 2. máte možnost se pobavit nad vtipnými i milými obrazy šemanovického malíře Petra Pěnkavy na výstavě Petr Pěnkava...Nic složitého.

 

V neděli 19. 2. propukne Mělnický masopust! Muzejní maškary nebudou při veselí chybět. Průvod vyráží z nám. Míru v 14:00 hod. Připojte se k nám! Od 10:00 se konají tradiční masopustní trhy u Dobrého Kance.

 

Ve čtvrtek 23. 2. v 17:00 hod. Vás srdečně zveme na vernisáž výstavy obrazů mladoboleslavských výtvarnic Zuzany Muzikant Jeřábkové a Květuše Burešové s názvem Co máme rády?

 

Ve vstupních prostorech na Vás do 26. 2. čeká druhý díl výstavy Kreativní střední Čechy.

V kavárně Vás až do 19. 3. potěší tvorba Anežky a Karly Kůlových na výstavě Maličkosti.

 

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!

 

Přeji krásný den
Kristýna Frelichová, DiS.

PR a propagace

 




Pohodový víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat