neděle 20. února 2022

Bude lokálka do Mšena jezdit rychleji ? U Lhotky se rodí nový přejezd. Větrné počasí na Vrátenské hoře odhalilo Krkonoše a mnoho dalších míst. Kokořínský důl a další nový pohled na hrad. Fasáda pivovaru Lobeč je již v plné kráse.

 

Nápadů na různé výlety posbíráte během života moc, ale když má dojít k vlastní realizaci, tak je obvykle něco jinak, než by člověk chtěl, nebo se prostě musí trošku násilně odpoutat od domova, což také není vždy jednoduché. Jednou je to daleko a klade to jisté nároky. Jindy to je sice relativně za humny, ale ještě si chcete přečíst na netu u snídaně toto, nebo chcete zareagovat na nějaký komentář apod.

Krásné ale je, jak někteří lidé podobně uvažují, že léto je většinou od toho, aby se jezdilo někam dále a na předjaří si prostě obvykle vybereme něco co je blízko a dobře to znáte.

Prožíváme nyní takové zvláštní období, kdy věčně fouká na celém území ČR silný vítr, ale také se ví, že ve větrném počasí, nebo krátce po něm bývá i slušně vidět do kraje. A protože jsem byl minulou slunnou neděli na Řípu, dlouho jsem neviděl naše krásné Kokořínsko a k rozhledně na Vrátenské hoře mám silný osobní vztah, tak jsem tam jel aspoň dnes.

Skoro by se dalo říci, že jsem tam jel za pět minut dvanáct a důvody jsou dva. Sedí to přibližně časově, a když jsem si splnil návštěvu a začalo cestou k autu pršet, tak jsem to ani jinak komentovat nemohl :-).


Osada Lhotka Důl mě přivítala na přejezdu touto situací a já si rychle vzpomněl na rozhovor se známým. Řekl mi, abych si stáhl ze mšenských stránek poslední číslo jejich měsíčníku, kde se prý snad píše o tom, že se budou na lokálce měnit přejezdy se světelnou signalizací za přejezdy se závorami. To potom dovoluje vlakům dle předpisů jezdit po trati vyšší rychlostí.

Rád bych vám to potvrdil, ale na mšenských stránkách je bohužel ke stažení poslední číslo ještě z minulého roku. Berte to tedy jen, jako určitou možnost. Jsou to dle mého osobního zjištění zatím jediné závory na celé 24 km dlouhé lokálce, kde se něco děje.

Vrátenská hora, to je množství osobních vzpomínek. Ať už šlo o slavnostní otevření rozhledny v roce 1999, nebo o celou řadu nocí, kdy jsem odtud s podobně praštěnými kolegy dělal stovky rádiových spojeníček v pásmu občanských radiostanic.

Vrátenská hora se svého času stala majitelkou titulu nejkrásnější rozhledna ČR. Tehdy zde ovšem téměř žádné antény nebyly, ale i tak jsme brzy zjistili, že se nám vyplatí stavět stožár s anténou na zemi a přidělat ho ke sloupu ochranné ohrady objektu. Na příjem i vysílání to ve vztahu k ochozu rozhledny prakticky nemělo vliv, byť byl ochoz pochopitelně výše.

Výška rozhledny je 45 metrů, ochoz je ve výši 25 metrů nad zemí a vede do něj 125 schodů. Nejvyšší místo naší pětiosminy bylo i se stožárem tak asi 12 metrů, ale pokud jsem z okna ochozu vyvěsil tzv. drátovku, podobně tak, jako prapor, tak byly parametry stejné a v autě bylo i mnohem pohodlněji v každé roční době. Jo, už je to zase 20 let.

 Asi předloni přišli místní s nápadem otevřít přes léto třikrát za úplňku rozhlednu veřejnosti, ale to chce opravdu jasnou oblohu bez mraků. Rád vzpomínám i na noc, kdy jsem z ochozu viděl na třech rozdílných místech na obzoru letní ohňostroj.

Nejkrásnější a dominantní je odtud pohled na hrad Bezděz ...

....., ale také na Ještěd. Z mělnické věže se oba objekty promítají tak blízko vedle sebe, že je až štěstím, že je oba vidíme.

Zkuste se také někdy vydat pěšky stejně tak, jako chodil z Mělníka Mácha na Bezděz. Je to od nás jen cca 36 km :-). Já to v roce 1991 zkusil a byl to zážitek. Do Doks na autobus to pak už není daleko. Mimochodem, hradní věž je také nádhernou rozhlednou.

Tu již máme Krkonoše, ale tentokrát jsou žel vidět jen spodní pasáže.

Krásné je to i k západu, kde pokračují Housecké vrchy.


Trošku jsem si i přitáhl Říp a samozřejmě jsem si hrál s prográmkem na určování kopců. Co mi odtud prográmek nabídne, až to budu doma studovat ?

Mšeno.
Lobeč.


Mlýn u Vrátna.




Opět Krkonoše a snad nyní i vyšší partie. Mám už zase málo času, tak to beru hopem.



Ochoz je krásně malovaný s popisem mnoha kopců.


Kolem schodiště míří vzhůru tři reflektory, které asi 7x změní v intervalech barvu.




Samozřejmě by byl hřích, se nezastavit v Lobči pro ležák :-).


Jak vidíte, tak už všechny budovy pivovaru mají nový kabát. Pamatujete ještě na začátky, kdy se vůbec nevědělo, co s rozbořeným pivovarem ? Najednou přišlo slavnostní otevření, průvody do varny i stáčírny a nakonec se tu křtila i kniha o pivovarech našeho okresu. U všeho člověk byl a jsou tu články. To potěší.

Je až neskutečné, kolik dnes máme v Kokořínském dole odkrytých skal. Vše až v posledním desetiletí. Po skalách u Grobiána ( vichřice) přišlo Harakoko, a nyní i sám hrad.


A čím dnes skončíme ? Kdysi jsem se chystal po stopách Keltů do Prahy na hradiště Závist, ale nikdy k tomu nedošlo. Jde o celkem zarostlý kopec, ale zřejmě tu byli lidé v historii dříve, než jinde v Praze. Najednou jeden podobně rádiem praštěný kolega napsal o svém výletu a já se dozvěděl, že tam má Praha od Vánoc novou a významnou rozhlednu s docela pěkným výhledem.

Není jen Petřín s krásným výhledem, Vyšehrad a Žižkov pro odvážlivce, pokud jde o výhled i o vstupné :-). Také je to dobré vědět, ne ? Znalosti se neztrácí, i když je člověk třeba ani neužije. Pohodový vstup do posledního celotýdenního únorového týdne !





Žádné komentáře:

Okomentovat