neděle 16. srpna 2015

Všechna videa Soutoku za poslední čtyři roky byla díky nařízením EU smazána.


Takto nesrozumitelně bývám obtěžován údaji, které pokládám za samozřejmost. Nejsem webmástr, ale zhotovitel článků. Nepřijde vám to až diskriminační?

Přátelé, magazín Soutok by se měl v listopadu dožít 4 let. Sám to nedovedu pochopit, jak je vůbec možné sem neustále po tak dlouhou dobu dodávat jeden článek za druhým a doplňovat to obrázky. Tedy, pochopitelné by to bylo, pokud by to nedělal jeden člověk, který normálně chodí do práce, nebo užívá dovolenou a má samozřejmě i další povinnosti. Někdy dokonce ani není čas, se zabývat opravami v textu, něco někde hledat, a pak se najdou různí chytrolíni, kteří vám něco vyčítají. Vězte, že řadu lidí baví spíše něco kritizovat, než chválit, protože dobré věci jsme se naučili brát, jako samozřejmost.

Také tu byl kdysi jeden kritický názor, který se pozastavoval nad tím, že prý dnes může psát na internetu kdekdo, a pak akorát vznikají chybné a zavádějící informace. Já si myslím, že ten člověk vůbec nepochopil dobu. Vždyť noviny a různá média jsou prostě nástroj cenzury, kde někdo rozhoduje, co se bude psát, o kom a o čem se bude psát, a jak se to bude psát. A kdo rozhoduje o tom, co je kvalitní a co už není kvalitní ? Právě proto, že jak tak někdo rád uvádí, že dříve se musela držet huba a krok, tak díky možnosti internetu a technickému pokroku to dnes tak není. Dnes nemusíte čekat, jest-li vám nějaká redaktorka milostivě někde vydá článek, nebo bude mít tisíc připomínek, či se vůbec neozve, ale ten článek si prostě napíšete.

A kdo tohle na vlastní kůži nezažil, ten to nemůže vědět. I tak se ale zdá, že ani tady to nemá pisatel jednoduché. Už nedávno v jednom článku jsem tu psal, že mi přišla nějaká informace, ve které mi bylo sděleno, že z důvodu nařízení EU ( Evropské unie) bude každý článek uvolněn pro potřeby společnosti Google a bude zároveň rozhodnuto, co bude povoleno autorovi zveřejnit a co ne. Kdo a na jakých základech o tom rozhoduje mi není známo, ale pravdou je, že jsem zjistil, že mi byla všechna videa, která sem sem dal za poslední čtyři roky smazána. Důvod? To vám nikdo nenapíše a nikdo se s vámi nebaví.

Komu vadí videa ze slavnostního pochodu blateckých hasičů v květnu 2012 na Blatech? Komu vadí snímky, kde vzlétá z pražského letiště Ruzyně letadlo? Komu vadí rozjezdy parních vlaků, nebo pohyb vodního mlýna ? A to nemluvím o tom, že na weby youtube přece dávají lidé i konzerty skupin, tak opravdu nevím, co je toto za aktivity. Je to jako-by další házení hrachu pod nohy těm, kteří v boji o přitáhnutí aspoň nějakého publika jinak nemají moc šancí proti profesionálním médiím.



Takto se mi jeví sledovanost posledních článků. Výrazněji vyniká návštěva Televize Prima a Videomapping. Zatím nevelký zájem je o poslední cestopisy, což ovšem může být dáno i tím, že je období dovolených a prázdnin.

Zopakujme si, že Soutok není zrovna médiem, které by uvádělo nějaké rozhovory, nebo ukazovalo detaily tváří spokojených účastníků nějakých masových akcí. To je půda pro profesionální média. Magazín je spíše známý tím, že buď volí vlastní náměty, nebo velmi rychle přináší obrázky z aktuálního dění některých akcí a někdy se pro zachycení atmosféry snaží přijít i s krátkým videem. Tomu poslednímu je tedy konec a společně s tím byly poškozeny i články ve čtyřletém archivu, které můžete díky časové roletě vybírat  i z dob dávnějších a také vybíráte.

Radost ale musím mít i z toho, že velká část mých fotografií dnes putuje na Google pod názvem Soutok, nebo Mělníček, ať už zadáte jakékoliv téma.

SŠ.

4 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka16. srpna 2015 v 16:31

    Cítím s vámi, byl jsem nedávno v podobné situaci, kdy jsem přišel o pár nezálohovaných dokumentů. V tomhle případě je vidět, jak silnou pozici si Google vybudoval a ještě buduje. Už si dokonce dovolil nekompromisní způsob nastavení prohlížeče - když nesouhlasíte, tak nemůžete využívat jeho služeb. Nejsem sám, kdo je zvědavý, kde se to zastaví...

    Dovolím si jednu nevyžádanou radu, už několikrát jsem si všiml, že fotíte monitor počítače, když chcete ukázat, co se na něm děje - zkuste použít funkci "printscreen" (tlačítko obvykle u numerické části klávesnice). Když ho zmáčknete, obraz aktuálního stavu monitoru se zkopíruje do schránky - pak už jen v nějakém programu na úpravu fotek vložte ze schránky a ořežte nežádoucí části obrázku.

    Trochu štěstí a hodně trpělivosti do další práce přeju.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás Jiří a děkuji za radu. Teď už by to mělo být po kliknutí na obrázek podstatně čitelnější. Bylo třeba toto vysvětlit divákům, aby se nedivili, proč tam ta videa nejsou a v článcích jsou i dlouhá bílá místa. Týká se to většinou článků z let 2011 a 2012, ale i občas těch novějších. Články zálohované jsou, takže o původní články i s videi jsem nepřišel, jen divák se bez těch videí musí obejít.

    A druhá věc je ta, že jsem zažil případ, kdy mi jeden kolega před dvěma lety povídá : ,, Ty prý jsi někde něco psal, dával jsi k tomu videa, vůbec ti nesouhlasil jediný popisek a všichni se tomu smáli." Čili je to opět ukázka toho, jak si autor myslí, že je vše v pořádku a ani vás nikdo neupozorní, že není. Ano, i tací jsme.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemuze to byt spis tak, ze videa sem nahravana, byla nahravana v podstate na YouTube, a napriklad kvuli pouzite hudbe jste tam mel dlouhodobe nereseny problem s autorskymi pravy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám na youtube vůbec žádný účet, nic tam nedávám a s nikým nikde nejednám, ani nikdo se mnou. Navíc jde o mé nahrávky a pokud vím, tak tam lidé běžně dávají své nahrávky z konzertů. Píši tu ale o startu letadla, jízdě vlaku, svému natočení hasičského pochodu, tak.... kdyby někomu vadilo, že jsem si na Řípu natočil kapelu a dal to sem,..... Mimochodem, puštění pouze úryvku skladby veřejnosti, není považováno za porušení autorského zákona a jde o dobrou propagaci. Vždyť právě jiní lidi dávají takovéto věci na youtube ( své nahrávky a celé). Ale, je fakt, že jsem jednou našel v mělnické radnici odkaz na stránky se slunečními hodinami, a byl jsem velmi překvapený, že tam jsou dva snímky mělnických slunečních hodin právě ode mě a ještě podepsané mým autorstvím snímků. Proč bych se koneckonců zlobil ? Dobrá reklama,ne ?

      Vymazat