pondělí 24. srpna 2015

Lákají vás jednodenní výlety ? Jak to vůbec je s nabídkou cestovek ?


Barokní mlýn ve Slupi.

Pohledy lidí na cestování, se vždy různí a různit se budou.  Samozřejmě, že pokud je někdo nadšený z výletu na Kokořínsko, tak je to tak nízká všestranná náročnost, že se jí není téměř třeba vůbec zabývat. Pokud vás však zaujmou cíle vzdálenější, nebo relativně velmi vzdálené, tak ta náročnost mnohonásobně vzrůstá.

Rozdílný je i pohled na cestování, jako takový. Jsou lidé, kteří prakticky celý rok nikam nejedou, ale jakmile přijde dovolená, tak se na těch 7, 10 či 14 dní vzdálí třeba i tisíce kilomentrů od své domoviny. A dalo by se říci, že právě několikadenní dovolená je tím hlavním tahákem, který nabízí cestovní kanceláře svým klientům.

Jenže, mnohé cestovky samozřejmě zjistí, že to jen s několikadenními  akcemi nejde a začnou se plánovat aktivity kratší, mnohdy i jednodenní, které mohou být pro klienty příjemným zpestřením, samozřejmě tolik nestojí a najdete je termínově i v jiných částech roku, které mohou být i někdy příznivější, než třeba pobyt v až moc horkém létě.

Mezi takové jednodenní zájezdy, se tak postupně zapojilly především blízké větší vyhlášené metropole, které svoji největší reklamu prožívají obvykle v období adventu. A tak se jezdí především do Drážďan, Vídně, Jelení Hory, Norimberku, či Salzburgu, zkrátka tam, co která cestovka nabízí. Zvláštní kapitolou je pak berlínský Tropiráj, lázeň v Budapešti, den u moře v Bibione atd. atd.


Votivní kostel ve Vídni.

Jenže, co když ani toto už moc lidi neláká ? A nebo je to láká, ale stále je třeba vymýšlet dál a neusnout na vavřínech. A tak se například před několika málo lety ve vitrině mělnické pobočky cestovní agentury Axia objevily zájezdy do té doby nevídané. Chcete si zalyžovat ? Žádný problém. Vezmeme vás na sjezdovky, kde se proháněla taková esa, jako Franz Klammer, Ingemar Stenmark, Alberto Tomba, či bratři Méhrové, nebo Pirmin Zurbriggen. Ano, samozřejmě především na jednodenní lyžování do Tyrolska.
Jenže, co když nejste ani příznivci adventů, ani lyžaři a ani netoužíte po nákupech, nebo památkách ve velkých městech ?

Je to až k nevíře, ale když zvážíme, jak už je to dávno, co dominantní postavení Čedoku bylo vystřídáno mnoha stovkami cestovek, tak se ani nechce věřit, že i tady můžeme dosud pozorovat neustálý vývoj a nejde jen o destinace kdesi v orientu v řádu několika desítek tisíc korun, se kterými snad začal Fischer Reisen.
Jsou tomu snad právě dva měsíce, možná více, co jsem tak kráčel Pražskou ulicí a ve výloze tehdy ještě existující pobočky výše zmíněné Axie http://www.axia.cz/ jsem spatřil něco, čemu jsem ani nemohl uvěřit. Představte si, že někoho napadlo, že by si lidé třeba jen také v létě rádi vyrazili třeba do Alp, prošli se nějakým pěkným místem a za tmy jeli zase domů. Vždyť ono to relativně zas až tak daleko není.

Axii jsem při náhodné pochůzce našim městem v těchto dnech již neobjevil, ale to mi nebránilo v tom, abych se spíše ze zvědavosti trochu neporozhlédl po internetu. Původně mě vlastně zajímal stav cyklostezky v úseku Cheb- pramen Ohře, což je nějakých 35 km západně od našich hranic a asi 50 km přímo z Chebu. Reklamu prameni Ohře udělal v roce 1999 pan Luděk Munzar, když sem dospěl s panem kameramanem v cyklu Zpět k pramenům. Kousek od něj například najdete známý vysílač Ochsenkopf, který chytíte leckdy i zde a málokdo ví, že se tu nalézá i skalní město a pramení tu další významné řeky( Mohan,Sála, Nába) z nichž se každá vlévá do jiného moře. Pomalu pak přiznáváme, že nejen německé Smrčiny, které kdysi částečně patřily k našemu království, ale i vlastní Ašský výběžek zůstává společně s nimi pro nás určitou neznámou ve stínu slavnějších hor.


Poštorná kostel. Jen kus od Břeclavi.

A tak se ukázalo, že například sem opravdu mnoho zájezdů nejezdí. Objevil jsem však několik cestovek, které mají v nabídkách i jednodenní zájezdy a rozdílnost v nabídce je někdy až neuvěřitelná. Porovnejte třeba nabídku této cestovky .. http://www.slantour.cz/zajezdy/katalog/jednodenni-zajezdy?str=0 , kde samozřejmě nechybí i dnes zatím nezmíněný Oktoberfest v Mnichově, nebo Orlí hnízdo a nabídku této cestovky http://www.cebus.cz/category/jednodenni/ .

Myslím, že poněkud rozdíl, že :-)? V každém případě je vidět, že řada pro nás neznámých cestovek v různých koutech naší vlasti nabízí i rozličné jednodenní zájezdy, které mohou končit krásnou procházkou podle vodopádů kdesi v Alpách, nebo těmi klasickými výlety po interierech významných hradů, zámků i muzeí. I když se člověk nejraději rozhoduje, až podle momentální situace a nálady, tak si myslím, že je dobré být aspoň teoreticky trošku v obraze a znát různé možnosti cestování. A protože nám prázdniny pomalu končí, ale stále je ještě přijatelně a poměrně i dlouho vidět, tak je téma možná na místě.

A úplně na závěr nesmím zapomenout na dobrodružnější povahy, které mohou samozřejmě vyrážet na vlastní pěst vlaky, nebo žlutými busy, ovšem těmi nejvíce jen do metropolí.

SŠ.

3 komentáře:

  1. Je dobře, že jste připomněl cestovní kancelář Fischer Reisen. To byla nejlepší kancelář v našich dějinách.
    Kdo by to byl řekl, že ten Němec Reisen pana Fischera vytuneluje. Tenkrát jsme si mysleli, že tunelování je jen české specifikum a ono ejhle. Je to věčná škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Fischer

      Když jsem dnes ráno vstával, tak jsem si vzpomněl na dalšího nepřítele cestování. Řada lidí toho má po pracovním týdnu dost a málokdo si dovede představit, že by měl v sobotu v půl třetí ráno už někam jet a před sebou mít náročný den, kdy je třeba sáhnout i do fyzických sil a vrátit se v neděli nad ránem. S cestováním to věru není jednoduché.

      Vymazat
  2. Já Vám povím, pane, mně byl ten Reisen podezřelý hned jak jsem jej spatřil. Taková typická rozežraná prušácko bavorácká držka. Pana Fischera je mi líto.

    OdpovědětVymazat