neděle 23. listopadu 2014

Část řeky Labe, kam člověk moc nepřijde.


Když jsem v dnešním dalším uplakaném listopadovém dni opustil místo dobré myšlenky bleších trhů, které má dle mého názoru ještě různé možnosti dalšího využití teprve před sebou ( opět ta fantazie :-)), tak jsem zavítal do míst, kam není důvod moc chodit, přestože jsme stále ve městě.


A i zde se něco děje. Tady jsme u přístaviště lodí, které slouží v letních měsících zatím ještě stále k výletním jízdám v okolí města, především pro turisty. Jak se tu lodní výletní dopravě povede, toť otázka. Vzpomeňme na sousední Litoměřice, kde počáteční zájem a linky od Horních Počapel až po Ústí nad Labem upadly na rozdíl od linek v Německu do minulosti a společnost, se zkouší zachránit výlety jen v okolí města. Jak je však vidno, tak cyklistické turistice, se v okolí města vede dobře, zejména na levém břehu Labe.


Pro zajímavost jsem si vyjel některé cyklotrasy v oblasti, neboť se stále něco mění a něco přibývá.


Ne snad, že bych chtěl dělat reklamu jednomu vinařství, ale toto místo je prostě také jedním ze symbolů města a rozhodně vždy svádí k fotografii.


O tomto snímku Mělníka, se naopak zase říká, že právě odtud je město ( zámek) nejméně fotografované, což je pravda. Pokud se zajímáte o staré pohledy, tak najdete pohledy ze Sidonky, Hořínského parku, Podzámčí, Brabčova, Blat či Chloumku, vedutu od Pšovky, ale odtud se nikdy moc nefotilo.


Vidět tlačák na Labi, tak to vždy potěší a je to určitá nostalgie.


Zde vidíme stroj japonské firmy Komatsu. Ačkoliv jde o běžný bagr, ihned se mi v souvislosti s ním vybaví onen obvykle zelený stroj ( také ho tu máme) na čištění říčního dna. Jest-li bych snad neměl pátrat po typu ?


Pro moji generaci byl toto vždy remorkér, či tlačák a pochopitelně jej na řece rád občas vidím.


A tady už nám v Rybářích zase něco vyrůstá. Že by snad konečně základy nějakého hotelu kříslého restaurací. V každém případě již dnes nenávratně zmizely staré koleje, které tu nedávno ještě připomínaly po velké vodě přístav, a které mám někde v archivu.


Přístaviště firmy Viking River Cruisses.


A poslední snímek věnuji vlastně nedávné ochraně mostních pilířů, která má nejen za úkol bránit pilíře, ale odklonit naplaveniny zpět do řeky. Kdysi jsem byl s fotoaparátem svědkem akce, kdy hasiči byli nuceni takový naplavený strom na pilíři postupně ořezat a vytáhnout.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat