sobota 20. října 2018

Mělník přišel díky požáru v areálu bývalé STS v lokalitě Brabčov o jednu ze svých 33 věžiček.


Milí čtenáři, jak již jistě mnozí víte, tak ve středu ( 17.10.2018)  hořelo v areálu bývalé STS na mělnickém Brabčově. Článek z oficiálního tisku je zde:

https://melnicky.denik.cz/pozary/plameny-polykaji-dva-domy-je-vyhlasen-treti-stupen-nebezpeci-20181017.html

Co k tomu vůbec dodat ? Vzpomeňte si na článek z roku 2014 ...
https://soutok.blogspot.com/2014/02/valdstejnsky-lis-zapomenute-pamatky-na.html

...., který byl tak hojně ve své době navštěvovaný. V člověku to jenom bublá, když si uvědomí, že ještě dnes v roce 2018 vzpomínáme na to, jaké to bylo v roce 1984 krásné romantické místo i  s přilehlým lesoparkem a sochou satyra.

Tohle nezničili žádní komunisté, jak je dnes mnohdy populární říkat, ale všichni ti soukromí vlastníci, co tu měli  v této nové době nějaké téměř neznámé firmičky a ti současní vlivní, jak jim lidově říkáme, kterým vůbec nevadilo, jak to tady chátrá a k čemu to také slouží. Opravdu hnus.


Již jsem myslel, že se na místo budu muset vypravit osobně, abych viděl, co zde vlastně shořelo a nafotil to, byť jsem určité informace měl. To však za mě udělal již kronikář města Martin Klihavec, který mi zaslal úvodní 3 fotografie. Ty další jsou z roku 2014 a vystavil jsem je již  ve výše zmíněném článku. Díky nim dnes máme takovou vzpomínku na věžičku, která tu tehdy ještě v zachovalém stavu mohla potěšit oči návštěvníků.


Možná si někteří vzpomenete, čím jsme na Mělníku v roce 2014 také žili, nebo-li čím jsme se tehdy také rádi bavili. Právě tým Mělníčku tehdy vyhlašoval  kola jedné soutěže, kdy jsme na ulicích celého města hledali za pomoci pomocných mapek různé drobné architektonické skvosty na domech.

Myslím si, že jsme si tehdy pěkně pohráli, poznali jsme na budovách a v ulicích věci, které bychom jinak míjeli bez povšimnutí a snad je i docela tak nějak dobře, že jsme to tehdy dělali pro radost ze hry a vlastně to časem zapadlo.

Nicméně, právě tehdy se na radnici ujal své funkce historika a kronikáře Martin Klihavec, a jedním z jeho prvních počinů bylo vyhlášení soutěže ,, Pátrejte po mělnických věžičkách" . Nechci to nikde hledat, ale soutěž v měsíčníku Mělnická radnice si tehdy získala takovou popularitu, že o tom vypovídá například toto:

https://melnicek.cz/node/16699


Čerpám pouze ze svých vzpomínek, a tak si matně vzpomínám, že těch věží a věžiček měl Mělník celkem 33. Lidé se opravdu snažili je všechny najít, včetně té na obrázku v odkazu ( kaple ,, rodiny Havlových" v areálu kostela sv. Trojice v Mělníku- Chloumku) a los nakonec vylosoval z mnoha úspěšných výherce.


Dále asi nemá cenu v tuto chvíli něco dodávat. Kdo sem nepřijde, tomu to nic neříká a je mu to jedno. Kdo to tady znal před 35 lety a aspoň občas tehdy opravdu krásným lesoparkem prošel, ten nezapomene, stejně tak, jako například u koupaliště v osadě Kokořínský Důl. Došla ke mně relativně nedávno zpráva, že se snad bude koupaliště v Dole rekonstruovat, ale to může být fáma, tak to berte s rezervou, ať nejste  zklamaní, jako třeba v případě Polabského mlýna, kde se zatím nic neděje.
Ale pozor, má to vlastníka. Co dnes nemá vlastníka,že ? :-)


Mimochodem, také máte pocit, že je dnes populární dávat někde obrázky z tragedií a vůbec se raději moc nestarat o to, co čemu slouží a komu to patří :-)? Proč by si to měl zjišťovat občan ?


4 komentáře:

  1. Dobrý den,není pravda, že to vůbec nikoho nezajímá, pouze asi ne všechny, každý jsme prostě jiný :-) - Chátrající objekt Valdštejnského lisu, ke kterému se poměrně špatně hledají informace (kromě hrady.cz a vašeho blogu pár fotogalerií), vedeme v databázi prazdnedomy.cz - zjištěn majitel, archivujeme stav a co se kolem něj povedlo zjistit. Uvítáme třeba i Vaše fotky (ideálně, s datem focení a jménem autora, přidá se do citací). Pokud nám dáte svolení, rádi přidáme a společně budeme doufat, že třeba jednou... Iva https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/785-valdstejnsky-lis

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den a děkuji za komentář. Tak ono není těžké dohledat vlastníky objektů a zjistit, co vše jim patří. Na to slouží web ,, https://nahlizenidokn.cuzk.cz/ " . Problém je ten, že si každý může dělat se svým majetkem co chce, což se děje.

      Řada lidí například koupí již ruinu na spadnutí a od té chvíle vlastní parcelu, kterou mohou nabídnout zájemcům o novou výstavbu, nebo se někdy takový pozemek může hodit firmám, ať už při rozšíření území vlastní firmy, nebo jako pronajatý pozemek firmě.

      Nemůže nikdo nařizovat vlastníkům, co mají se svým majetkem dělat, nehledě, že to vnáší zlou krev. Někde bývá běžné, že když se někomu něco prodá, tak existuje dovětek, kde je určeno k čemu má stavba sloužit a za jak dlouho. To se u nás moc neřeší, což je veliká chyba.

      Potom nemůže nikdo chtít, aby nový majitel domku někde ve vinici tam udělal veřejnou vinárničku pro lidi s výhledem do kraje. Kdyby to nechal spadnout, tak je to jeho věc. To třeba v Porýní není a skoro každá privátní vinice má nějakou tu vinárničku.

      Těch objektů co chátrají jsou mraky. Stačí se třeba podívat na článek .... http://soutok.blogspot.com/2012/11/zive-pomniky-socialismu-u-nas.html

      Je kolem toho spousta mumraje, občas se blýská někde na lepší časy, protože vlastník i někdy něco slíbí, ale po čase se dozvíte, že je ticho po pěšině a vlastník někde někomu visí nějaké peníze. V podstatě je vše dobrá vůle majitelů a věc jejich případné prestiže, pokud se někdo rozhodne například obnovit park a pustit do něj veřejnost.

      Vymazat
    2. Článek, na který odkazujete, jsem samozřejmě viděla, je to vše hodně smutné (mám jej vytažený, objekty projedu, zda je v databázi máme a pokud ne, zařadíme). Lidem často nestojí za to hrabat se v historii, katastr nevyjímaje - a přitom je to tak snadné... Otázka možná vyšuměla, nebo jste možná něchtěl, ale zeptám se znovu - ohledně fotek s citací byl dotaz nahoře :-) - může to pomoci v archivaci, možná i najít příčinu a nějak pomoci. Iva

      Vymazat