neděle 26. listopadu 2017

Mělník slavnostně rozsvítil vánoční strom. Fotogalerie a komentář ze slavnostního zahájení.


Původně jsem se věnoval četbě naučné literatury, kterou jsem zmínil v dopoledním článku a jen tak po očku jsem pozoroval hodiny a pohrával si s myšlenkou, se podívat na akci, kterou jsem tu pomáhal propagovat. To se nakonec stalo a byl jsem velmi velmi překvapený, kolik lidí, se na náměstí Míru a v části Svatováclavské ulice sešlo. Skoro to připomínalo velkou akci formátu Vinné noci, nebo první Mělnický festival piva .... http://soutok.blogspot.cz/2017/06/prvni-pivni-festival-v-melniku.html , ale lidí bylo snad ještě mnohem více. Někde se nedalo skoro ani projít, jako v krizových špičkách Mělnického vinobraní.


Nejprve jsem ani fotit nechtěl, ale neodolal jsem a brzy uvidíte proč. Začalo to tedy propagačkou stánkařského prodeje ....


..... přes vždy působivé koníčky ....



....., ale hlavně mě nakoplo tohle. Okomentuji níže :-).


Celkový záběr do centra dění.


Ještě jeden stánek.....


.... a krásně zdobený pas čerta.


Jenže to není obyčejný český klasický čert. Pokud se zajímáte o cestování, tak víte, že tací čerti, se objevují v cestopisech v alpských oblastech Rakouska i Německa a třeba i jinde, ale to jsem ještě nevysledoval, ani se o to nestaral.
http://www.krampus-certi.cz/historie.html


A tato úspěšná fotografie mě zkrátka nakopla, že jsem se zase poznával :-). Nuže, tak tady máme záběr z grilování, který také může leckoho potěšit i inspirovat ....


...., a když jsem se z té tlačenice dostal, tak jsem vyfotil Svatováclavskou ulici zase z druhé strany.


Jedna dálková....


..... ale již jsem pod pódiem.


Zrovna zpíval tuším Zvoneček, zpíval moc hezky, až mi to i v jednu chvíli připomnělo nějakou melodii z filmu Sám doma. Ten bývá u nás zejména na Vánoce často v televizi puštěný, ač ne zrovna mojí zásluhou :-).


Poslední písnička zpívala cosi o Vánocích ve světě, byla velmi rytmická a bylo vidět, jak  moc se dětem  líbí. A nejenom jim :-).


A nadšené bylo i nesmírně početné mělnické obyvatelstvo. Je až k nevíře, kolik se nás tu dovede na mnohdy téměř prázdném náměstí občas sejít.


Je tedy pravda, že v Tyršově ulici byl obrovský automobilový provoz a ani jsem nechápal, kde se to v neděli večer na konci listopadu vzalo. Vždyť z náměstí  auta nepřijela. Snad si to zkracovala ze Pšovky jedoucí auta na Prahu, jako v dobách, kdy ještě vedl v 70. letech 20. století hlavní tah na Prahu centrem města


Vidíte to plné náměstí?  Jak když přijel král a císař Karel IV. Mimochodem, včera jsme oslavili 743 let města Mělníka, ale to měl na svědomí zase jiný král .... http://soutok.blogspot.cz/2017/07/melnik-vdeci-za-povyseni-na-mesto-krali.html



Povedlo se mi být včas na správném místě, a tak tu máme i fotku projevu našeho starosty Ctirada Mikeše. Vlevo je místostarosta Milan Schweigstill, který byl o Mělnickém vinobraní vzhledem téměř k nerozeznání od presidenta Masaryka ....http://soutok.blogspot.cz/2017/09/melnicke-vinobrani-2017-ve-znameni.html


Pak se již rozsvítil po odpočítávání strom a pro mě to znamenalo zkusit udělat nějakou slušnou fotku z mého zastaralého automatu.


To jsou i další dilema. Upravit foto, ....


......, či neupravit ?


Nakonec byl čas i zkusit přehodit fotoscénu na noční snímky a dopadlo to takto.


Program ještě pokračoval závěrečným vystoupením Orchestru Františka Šťastného, ale to už jsem se docela rád odebral poněkud lehce promrzlý do příjemnějšího klima domova, kde na mě čekaly samé příjemné věci, včetně oživení tohoto článku :-).


Hezký vstup do přelomového týdne, který nám přinese poslední měsíc roku 2017 !

4 komentáře:

  1. Komplimenti za hezkou reportáž i fotografie. A chtěla bych se zeptat,jestli nevíte náhodou, kdo prodával ty obrázky na druhé foto zezhora? Teď mě mrzí, že jsem tam nebyla :-) Děkuju, Alex

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc. S těmi obrázky nemohu sloužit, ale myslím, že pokud se vydáte na Mělnické vánoční trhy, tak třeba ještě bude šance, že tam prodejce bude také. Potom jedině ještě zde, pokud by nějaký čtenář stánek poznal a poradil. Ještě jednou děkuji, že se vám článek líbil :-).

    OdpovědětVymazat
  3. A já děkuju za milou odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To potěší. Těch komentářů je tu už moc, ale myslím, že jsem v jednom článku uváděl nějakou paušální cenu u jízdenky na vlak, jak je dnes obvyklé u speciálních jízdenek a nějaká paní to začala násobit 2x ( tam a zpět). Když jsem ji vysvětlil, že jde skutečně o konečnou celkovou cenu, tak už se ani nenamáhala poděkovat. Mějte se pěkně :-).

      Vymazat