čtvrtek 23. března 2017

Co nás čeká o prvním jarním víkendu? Změna času, PID na Nymbursku, Keltský telegraf a krásná Marie Terezie. Soutěž RMM.


Velké sluneční hodiny máme na Mělníku troje. Víte, kde jsou ?  http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?evc=ME_35

Asi vůbec nejdůležitější informací prvního jarního víkendu je změna času. Loni jsem si hrál trochu s možností vytvářet ankety, a právě anketa o letním času vás velmi zaujala. Hlasovalo dokonce 57 čtenářů. Jak to dopadlo? Tak to si můžete prohlédnout níže

Letní čas má své zastánce, mnoho odpůrců, ale i těch, kterým je to tak nějak jedno. Stojí za to, se nad tím zamyslet. Tentokrát jsem tak učinil pod zcela jiným úhlem pohledu, než býváme zvyklí. Tedy, žádné klady a zápory, ale lidskýma očima.

Kdo na letní čas nadává nejvíce ? Představte si, že vstáváte do práce ve 4.00, nebo ve 4.30 SELČ ( tedy ve 3 ráno, nebo ve 3.30 pásmového času), protože jedete pracovat někam do Prahy. Ach ten pokrok. Přijedete zpět nejdříve někdy v 16 hodin, máte za sebou minimálně 2 hodiny na cestách, děláte jen to nejnutnější a se západem slunce jdete ve 21 hodin spát. To je panečku usínání za světla.

A pak tu jsou ti, co nikam tak daleko nemusí ( a  ani brzo vstávat) a mají třeba i ještě energii něco někde venku dělat, nebo se jedou projet na kole apod. Ti už to snáší lépe, ale stejně je to o schopnostech každého organismu, se přizpůsobovat. Někdo je prostě celý život sova a jiný skřivan.

Kolem letního času je mnoho řečí i ve světě a matně si vzpomínám, že snad k nějaké změně například dojde asi ve Španělsku, kde čistě z mezinárodních ekonomických důvodů užívají stejný čas s Paříží a s 2 000 km vzdálenou  Prahou ( z Madridu) na 15. poledníku, což je vlastně pro ně nepříjemné přijetí pásmového času Prahy. Před zavedením pásmových časů měla například Paříž stejný čas, jako Londýn a  čas v Nizozemí byl proti našemu středoevropskému času o 20 minut opožděný. Pro nás, se však nic nemění


První jarní sobotu, se také již tradičně koná po celé republice Keltský telegraf. Když jsem si prohlížel konečný časový rozvrh, .... http://www.keltskytelegraf.cz/wp-content/uploads/Keltsk%C3%BD-telegraf-2017-final-v%C5%A1echna-stanovi%C5%A1t%C4%9B.pdf ....


..., tak mi přišlo zajímavé, kolik kopců a vršíčků, se do této akce každoročně přihlašuje, a jak se to značné části území tradičně vyhýbá. Propaguji zde Keltský telegraf už snad tři roky, ale vše mezi Labem a Jizerou, až na Děčínsko a bohatě obsazené České Středohoří, je tak nějak stále mimo. Zajímavé.

Nejbližší kopečky jsou na Slánsku, Kladensku, Říp a zmíněné České Středohoří. Mě osobně to vrací ve vzpomínkách  15 let nazpět, kdy jsme hráli podobnou hru s vysílačkami. Říkalo se tomu Rozhledny ( posádky byly na rozhlednách) a signál se na kanále předával dle řádu po celé republice. To však bývalo kolem letního slunovratu. V historii Keltského telegrafu najdete v našich končinách Liběchov ( kostelíček), ale poslední dobou odtud již na web reporty z akce nechodí.


Velkou a docela důležitou událostí je vstup Nymburska do PID ... https://ropid.cz/zabava-a-zajimavosti/akce/
Mnoho lidí si oblíbilo zejména lázeńské Poděbrady, ale je toho k návštěvě samozřejmě mnohem více, jak jsem tu již mnohokrát psal. Podle kalkulačky pro výpočet ceny https://ropid.cz/primestske-cestovani/ , by nás jednosměrný lístek do Poděbrad měl stát pouhých 24 Kč oproti dosavadním 84 Kč. Znásobte to dvěmi a uznejte, že to je pořádná sleva. Rychlík je v Poděbradech za 45 minut. Jde o tři pásma ( Lysá ve 3. pásmu, Mělník a Nymburk ve 4. pásmu, Poděbrady jsou pásmo páté).


V květnu to bude 300 let, co se narodila mimo jiné tituly také česká královna Marie Terezie ....https://cs.wikipedia.org/wiki/Marie_Terezie a musím říci, že si turisté na svoji turistickou vizitku ( bohužel k sehnání jen na třech místech v Praze)  uměli vybrat z toho množství jejich portrétů. Matka 16 dětí sice územně ztratila  pro Země Koruny české také Slezsko s Kladskem, ale na druhou stranu je známo, že za její vlády dostaly domy svá čísla popisná ( do té doby, se užívala erbovní znamení a další přírodní pomůcky) a zejména byla zavedena všeobecná vzdělávací povinnost pro chlapce a dívky.

A nakonec tu mám ještě jeden odkaz na soutěž RMM, která právě začala: http://www.muzeum-melnik.cz/vystavy-a-akce/?ftshow=587#ka587  Příroda se probouzí.

To je dnes vše a držme Věře Špinarové palce, ať se to její zdraví  zhoupne konečně k lepšímu.

5 komentářů:

  1. Sluneční hodiny jsou, pokud se nepletu, u Zlatého beránka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, správně :-). Tyto zobrazené hodiny jsou tu od roku 2013 a spatřit je lze z Palackého ulice ( Prasečáku). Pokud zrovna jdete od Pražské brány na náměstí Míru, tak stačí si zajít jen několik metrů.
      Latinský nápis prý znamená, že život je krásný. No, jak kdy. Další hlavní hodiny jsou na nádvoří zámku a ty třetí na Pšovce jsou na soukromém prostoru kláštera a viděl jsem je jen v jedné propagační publikaci na obrázku 1x1.5 cm.

      Vymazat
    2. A málem bych zapomněl. Jsem zvědavý, zda se ještě někdy dočkáme nějakého smysluplného využití z venčí jinak krásného hotelu. Restaurační provoz tu zanikl se vznikem a rozvojem podnikání.

      Vymazat
    3. To by mě také zajímalo. Pamatuji si ještě,že jsme mívali v prostorách taneční. To bylo někdy v devadesátých letech. Je škoda takového krásného objektu.
      Já sledovala před lety tohle http://melnicek.cz/node/14584. ale netuším,jak to nakonec dopadlo :-(

      Vymazat
    4. Tak to jsme dva. Tady se totiž do něčeho šťouchne a v lepším případě o tom i někdo zainteresovaný napíše. Jenže, pak se o tom přestane psát, zamete se to pod povrch a člověka omrzí, se na to každou chvíli vyptávat. A tak je to s tím hotelem, nebo třeba i s tím Polabským mlýnem. Kdyby ti pánové chtěli, tak mohou o svých záměrech informovat třeba tisk. A nebo by se jich měl jít tisk zeptat.

      Mimochodem, já ještě chodil do tanečních do zámku :-)).

      Vymazat