středa 15. března 2017

15. březen 1939 . Co dodat ?


Kdyby šlo o 17. listopad ( především 1989), nebo o 21.srpen 1968, tak jsou noviny, weby i televize plné článků již od ranních hodin a cokoliv k téma by bylo vlastně nošením dříví do lesa, konkretně do stejné tematické kategorie, ale o 15. březnu 1939, se zkrátka mluví tak nějak velmi krátce, jako-by z povinnosti. Na seznamu jsem třeba dnes odpoledne ještě ani žádnou historickou zmínku nenašel. A to je docela slušný prostor pro Soutok.

Jeden názor totiž říká, že kdyby čeští králové nepozvali do našeho pohraničí ( především Otakar II.) naše  sousedy ( vnější kolonizace), tak by tu nikdy nebyly ty historické problémy, které tu pak vznikly ( 1848, 1918,1938..)..
A tady musím moc pochválit březnové číslo časopisu Živá historie, které nese titul Sudety. Toto snadné odsouzení královských rozmarů v dávné historii je poměrně povrchní. V úvodu se čtenář dozvídá, že vzdělanost právě přišla z oblasti bývalé Franské říše a králové potřebovali tyto lidi, jako odborníky v mnoha odvětvích lidské činnosti. Navíc byli určitou královskou pákou proti odbojné  a občas neposlušné domácí šlechtě. Také vzájemné sňatky vedly k určitému upevňování mocenských pozic na nejvyšší úrovni.

Živá historie je časopis pro všechny, kteří se snaží rozumět dění kolem nás, těšit se z její bohatosti, a je důkazem toho, že historická fakta nelze zahrabávat do písku, podle toho, jak se to kdy komu hodilo, hodí, nebo nehodí. To potom jen vzbuzuje ironické úsměvy. Čtěme historii a přemýšlejme o ni.



2 komentáře:

  1. Vážený pane.
    Časopis Živá historie je prachobyčejný bulvár, plný polopravd, ničím nepodložených domněnek a mnohdy překrucující historická fakta. S literaturou faktu nemá tento předražený škvár vůbec nic společného. Velmi mě překvapuje, že Vy, takový obdivovatel p.Purše (kterého já si také velmi vážím), můžete něco takového propagovat.
    Jan Jáchymstál

    OdpovědětVymazat
  2. Pane Jáchymstále,
    to bych tedy rád věděl, co se Vám na tom nezdá, nebo konkretně na tom, co jsem tady napsal ( z Živé historie). Spíše je smutné to, že na jednu stranu se tady v novinách vzpomíná svaz protifašistických bojovníků, různá válečná hrdinství i útrapy, a ono je někomu za těžko připomenout, co se ráno 15. března stalo. Snad to ještě je v učebních osnovách ZDŠ, nebo už ne ??

    OdpovědětVymazat