čtvrtek 24. listopadu 2016

Uplynulo 25 let od smrti krále zpěvu a show.


V pětileté historii Soutoku jsem se k dnešnímu datu ( 24.11.) věnoval třikrát vzpomínce na zpěváka, který je dodnes mnohými pamětníky považován za pomyslného krále zpěvu a show na pódiu. Dnes si však připomínáme významné 25. výročí jeho úmrtí a tak by to chtělo určitě něco napsat.

Nenechte se mýlit titulkem na úvodní stránce seznamu.cz , kde najdete jen video, ale žádné povídání. Ani Soutok však nemá letos nic připravené, protože nebyl čas a ani se mi moc nechce stále dokola omílat známé věci. Ostatně, také díky facebooku https://www.facebook.com/groups/488911344564704/ a vlastní pětileté činnosti je dnes přece jen Soutok známější i sledovanější, než třeba v listopadu 2012, či 2014, a tak nevidím nic špatného na tom, když Freddiho Mercuryho dnes připomenu jedním z těch starších článků prostým okopírováním.

Něco nového však aspoň krátce přidám.
Dnes žijeme v přetechnizovaném světě, kdy si mnohdy vystačíme doma s PC a bez mobilu se nikam nehneme. V 80. letech nic takového nebylo, a když se chtěl člověk pobavit, tak šel do ,, hospody", kde byli kamarádi, hráli se tam stolní i karetní hry a někdy bylo i něco navíc. To už se vědělo, kdy a kde by bylo možné potkat někoho s tahací harmonikou, kdy a kde budou kluci hrát heavy-metal, kde jenom tak hraje hudba z repráčků a kde bude nějaká větší hudební akce. Tou dobou se našli po republice lidé, kteří mnohdy večer doma poslouchali v rádiu hudební stanici rádio Luxembourg ( seriál listopad 2011) a ani jsme o sobě vůbec nevěděli.

Kvalita příjmu byla různá, v zimě lepší a i přes občasný krátký útlum zvuku, kdy se vám část písničky třeba na 10 vteřin doslova vytratila, to stálo za poslech, protože tenkrát měla pop-music ještě co říci :-). Nechci říci, že ta dnešní nemá občas také pěkné, nebo zajímavé písničky, ale každý má vztah hlavně k tomu, co poslouchal v mládí. Ačkoliv, pusťte si mimochodem někdy večer v neděli od 21 hodin 60. léta na Retru (TV) a je to zážitek.


Tenkrát jsem zaslechl skladbu One vision od Queen a to mě tak nadchlo, že jsem to musel natočit na kazetofonový magnetofon a vzít to sebou do klubu ( do hospody :-)) Sice tam byl únik, ale to prostě leckomu vyrazilo dech. Hlavně ten začátek. Za rok už tou skladbou zahajovali Queen v Budapešti konzert, který se dostal i do naší televize. Queen byli po rockových 70. letech a super album The work na vrcholu popularity !

Článek ke 22. výročí:

Freddie Mercury se jmenoval pravým jménem Farrokh Bulsara a narodil se 6. září 1946 na Zanzibaru. Prý zde prožil údajně krásné dětství, ale jeho rodiče byli indští Pársové, jeho otec úředník v koloniální správě a tak se Freddie postupně stěhoval na chvíli do Indie a poté do Anglie.

Tak začíná můj loňský článek o největší hvězdě legendární kapely Queen. http://soutok.blogspot.cz/2012/11/pred-21-lety-skonal-freddie-mercury.html
Ovšem, nerad opisuji a mám tu článek jiný, dnešní a originální.

Kapela  Queen na sebe upozornila prvně hitem Seven seas of rhye v červenci 1973, což je rovných 40 let. Svět však začala dobývat až později svoji slavnou extravagantní Bohemian Rhapsody z roku 1975. Její hity We will rock you a We are the champios se staly sportovními hymnami. K nejznámnějším písním 70. let, pak patří například hity
 Killer Queen, Save me, či Bycicle race. Skupina pak uspěla zejména v USA v roce 1980 se skladbou. Another bitest the dust, ale v Evropě zabodoval prakticky ve všech hitparádách společný duet Freddieho a Davida Bowieho s názvem Under pressure ( 1981). Největší úspěchy Queen však měly teprve přijít. To album se jmenovalo The work a zejména skladby I want to break free, Radio Gaga a Hammer to fall se staly trháky.

To již Queen natočili své živáky z Ria, z Wembley a v Čechách patřil k nejoblíbenějším film Queen v Budapešti, který vlastně obsahoval devadesátiminutový konzert z roku 1986. Zde snad nechyběl jediný hit skupiny, byť i ve zkrácené verzi. A tak si pamětníci připoměli například třeba i majestátní písně Liar a In the laps of the gods. Skupina začínala konzert vždy fantastickou skladbou One vision a končila jej svojí upravenou britskou hymnou. Freddie se později vrhl i na své méně známé solové projekty a s operní španělskou divou Montserrat Caballé, pak nazpíval hymnu olympiády pro Barcelonu s názvem Barcelona.

Prakticky od roku 1986, se však již Queen stáhli z velkých konzertů a vrátili se ke studiové tvorbě. Album The Miracle v roce 1989 bylo opět po delší době společným trumfem Queen i Freddieho, které fanoušci náležitě opěvovali. Kdo by tehdy tušil něco o chorobě slavného zpěváka, který na videoklipech z Miracle vypadá ještě zcela zdráv, ovšem na těch z alba Innuendo ( 1991) je již patrné, že něco není asi v pořádku a zpěvák se doslova ztrácí před očima. I skladba The show must go on je již při pozorném poslechu vlastně procítěna loučením s publikem a vším, co měl zpěvák na modré planetě rád. Freddie zemřel doma v Londýně 24. listopadu 1991. Zbylí členi Queen, pak pořádali na jaře 1992 ještě konzert pocty tomuto zpěvákovi, kde v jejich doprovodu vystupovali slavní zpěváci a zpívali místo Freddieho jejich písně. Po smrti Freddieho, pak ještě vyšlo senzační album Made in heaven, které je plné posledních vynikajících zpěvákových písní na sklonku jeho života.

Aktualizace 25.11. v 17 hodin.

Děkuji za komentář k článku. Zde tedy máme automatický odkaz ...
http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/queen-47

Aktualizace 27.11. ve 13.45. :

Stanice, která vysílá jen hudbu Queen: Internetová polská stanice RMF Queen.

3 komentáře:

  1. Souhlasím. Jeden z nejlepších šoumenů poslední doby, spolu s kvalitní hudbou.
    Pamatuju si to celkem přesně - skončil mi právě vojenský "přijímač" a po přísaze jsme dostali asi dva dny volna. Všechno bylo v té chvíli podělaný - vojna mi měla teprve začít, oslava mých narozenin měla hořkou příchuť nezájmu známých (samozřejmě můj subjektivní pocit člověka, kterému ubíhá čas jinak a dva volné dny jsou najednou dražší, než zlaté prase) a do toho ještě Freddie...
    Výborný byl dvoudílný dokument "These Are Days Of Our Live", zkoušel jsem najít odkaz, ale bohužel v archivu ČT už přehrát nejde a jinde nejsou české titulky, nebo znění. Komu angličtina (nebo polština) nevadí, může se podívat na youtube.
    Nicméně při téhle příležitosti rád připomenu záslužnou práci lidí pro lidi na stránkách "karaoketexty" (viz odkaz níže), kde mají Queen početné zastoupení překladů textů do češtiny, ostatně i tak je znát zájem o jejich repertoár:

    http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/queen-47

    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám známého, který je možná váš nástupní ročník a mimochodem zná nějakého Jirku P------u, který má také rád Queen. Vždy mi nezapomene připomenout, jak k nim narukoval Maďar žijící na jihu Slovenska, který přijel prý ještě rozevlátý přímo z koncertu Queen z Budapešti :-).

      Ten název dokumentu znám a určitě jsem něco takového viděl a bylo to dost dobré. Ono toho bylo v televizi více a nedávno i něco na satelitu. Už jsem to zase zapomněl, ale také v jednom dokumentu mluvili o nějakém jeho ( nevím teď funkci)..?.., který žil u nás v Plzni. Pokud jde o televizní koncerty, tak jsem viděl Budapešť, Wembley a Rio.

      Četl jsem o nich dvě knížky a vždy mě tak napadne taková otázka. Na jedné straně to jsou umělci, kteří sjezdili svět a mohli si cokoliv dovolit, a když žil ke konci života ve Švýcarsku u jezera, tak ho to učarovalo. Co by tak asi řekl našemu Kokořínsku ? :-) To jsou samé mrakodrapy, koncerty, nákupní centra, národní parky, všude plno lidí, ale jak by se těm umělcům asi líbil pohled od mělnického zámku, z Radobýlu atd. atd. ? Vždyť jsme rozhlednové království.

      Vymazat
  2. Ještě jen připomínám, že na internetu jsou i stanice, které hrají jen hudbu konkretní skupiny. V tomto případu RMF Queen.

    OdpovědětVymazat